sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

POGUM na OŠ NHR Hrastnik

Na OŠ NHR Hrastnik so v preteklem letu razvijali model Šola kot središče skupnosti, ki ga v tem šolskem letu vpeljujejo v delo na svoji šoli, v prihodnjih šolskih letih pa ga bodo predali drugim šolam.

V okviru tega modela so skupaj z učenci razvijali sposobnost opaziti in pomagati osebam v stiski, vzpostavljali šolo kot prostor medgeneracijskega srečevanja in to medgeneracijsko sodelovanje vključevali v šolski prostor. Aktivnosti so izvajali tako v okviru rednega pouka kot izven pouka.

Starejši učenci so prvi šolski dan pospremili mlajše do učilnic. Enkrat tedensko prvo in drugošolce spremljajo v knjižnico, kjer jim včasih tudi kaj preberejo. Devetošolci so v nižjih razredih pripravljali zanimive šolske ure. Učenci izbirnega predmeta nemščina so se konec maja odpravili na bližnji hrib Kal, kjer so obiskali učence iz programa nižjega izobrazbenega standarda naše šole na tridnevnem taboru in z njimi preživeli dopoldan v nemškem jeziku. Skupaj so izvedli tehniške dneve, kjer so starejši učenci mlajšim pomagali izdelovati novoletne okraske, skupaj pa so pekli tudi palačinke, kruh in piškote. Med prostimi urami so si učenci medsebojno pomagali pri reševanju učnih in ostalih zadreg. Učenec priseljenec iz devetega razreda je obiskoval učne ure slovenščine šestega razreda in si s tem povečal znanje jezika.

Izven rednega pouka so učenke kot prostovoljke priskočile na pomoč pri srečanju starostnikov v športni dvorani Hrastnik. V sodelovanjem z DPM so na šoli pripravili športne in družabne dejavnosti pod imenom Veter v laseh. Starejši učenci so na prireditvi spremljali mlajše, da so se ti počutili varneje. Učenke druge in tretje triade OŠ NHR Hrastnik in Podružnične šole Dol pri Hrastniku so se odločile za prostovoljno sodelovanje pri organizacije pravljične dežele za otroke.

Učenci so bili nad aktivnostmi navdušeni. Devetošolci so izrazili željo po nadaljevanju sodelovanja z učenci nižjega izobrazbenega standarda. Mlajši učenci so pridobili samozavest, samostojnost in občutek varnosti, starejši pa so začutili občutek pripadnosti in ponos, ob tem, ko so nekomu pomagali.

Savus

Foto: arhiv OŠ NHR Hrastnik

Previous article
Next article

Isti avtor