Zasavski brigadirji so se letos zbrali na 6. rednem občnem zboru. Beseda je tekla o njihovem delu v minulem letu. Med drugim so na dan brigadirjev, 1. aprila, odkrili prvo spominsko ploščo v Sloveniji, namenjeno mladinskemu prostovoljnemu delu. Plošča je nameščena na Domu starejših Hrastnik.
Na letošnjem občnem zboru so prvič podelili naziv častnega člana Kluba brigadirjev Zasavje. Prejela sta ga brigadirja Marjan Mausser in Alfonz Besednjak.

Klub brigadirjev Zasavje, ki deluje v Zagorju, Hrastniku in Trbovljah, organizira številne aktivnosti, s katerimi ohranjajo spomin na dejanja, povezana z nacionalno samobitnostjo. Posebno skrb, pravijo, posvečajo ohranjanju zgodovinskega izročila z zbiranjem predmetov, fotografskega in filmskega materiala ter ustnih pripovedi. Zasavski brigadirji pripravljajo fotografske razstave in tematske večere o mladinskem prostovoljnem delu, zbirajo stare in nove brigadirske knjige slovenskih avtorjev, časopise, časopisne izrezke, stenčase, simbole brigad in akcij, kot so emblemi, traki akcij, priznanja, zastave in uniforme oziroma brigadirske obleke.

Pri uresničevanju republiškega programa na področju prostovoljstva sodelujejo z Zvezo brigadirjev Slovenije, s Slovensko filantropijo in Centrom nevladnih organizacij Slovenije.

Občni zbor so pozdravili tudi predstavniki klubov in društev brigadirjev iz Velenja, Škofje Loke, Ljubljane in Laškega. V imenu Občine Hrastnik je zbrane pozdravil podžupan Vinko Žagar.

Zborujoči zasavski brigadirji so ugotovili, da so s svojim delom v letu 2016 zadovoljni. Sprejeli so tudi že načrt dela za leto 2017.

ZT

Prejšnji članekPrednosti so potencial, ki ga Zasavje ima
Naslednji članekAna Režun: »Narava nam je podarila toliko lepega.«