nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

13 aktivno okuženih v Hrastniku

V Hrastniku je trenutno 13 aktivno okuženih z novim koronavirusom, skupno so jih doslej zabeležili 20. Še vedno je najbolj kritično v Domu starejših Hrastnik, kjer so okuženi štirje zaposleni in dva stanovalca. V Domu so prejeli potrebne ukrepe. V preteklih dneh se je okužba razširila po Hrastniku, še posebej skrbijo okužbe v Domu starejših v Hrastniku, kjer vsak dan zabeležijo kakšno novo.

Zasebna zabava

Okužbe so se razširile iz zasebne zabave v gostinskem lokalu, najprej so odkrili koronavirus pri petih osebah, med njimi je bila zaposlena v Domu starejših, ki je hodila v službo in očitno prenesla okužbo v Dom. Med skupno 13 okuženimi pa je tudi zaposlena v Vrtcu Hrastnik, ki se je okužila na isti zabavi. Na srečo je bila na dopustu, zato ni imela stikov z otroki in zaposlenimi v vrtcu. Zato so vse delujoče enote hrastniškega vrtca normalno odprte.

V torek, 14. julija, je bilo v Sloveniji po 1112 testiranjih potrjenih 19 novih primerov okužbe s covidom-19. Hospitaliziranih je 16 bolnikov s covidom-19, eden izmed njih potrebuje intenzivno nego. Umrl ni nihče od okuženih.

Okužbe v Domu starejših

V ponedeljek so potrdili dve novi okužbi v Domu starejših Hrastnik, v torek še dve. V hrastniškem domu starejših so že konec prejšnjega tedna zaprli vrata za obiske. Po zadnjih podatkih so sedaj okuženi štirje zaposleni in dva stanovalca.

Ob dveh zaposlenih v Domu, ki sta bili pozitivni že v prejšnjih dneh, so okužbo na testiranjih v torek potrdili še pri dveh, prav tako so že konec prejšnjega tedna okužbo odkrili pri enem stanovalcu in eni stanovalki doma, ki so ju prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. V domu so v torek opravili testiranja pri vseh zaposlenih, občina pa skupaj z vodstvom Doma in Zdravstvenim domom Hrastnik izvaja vse potrebne ukrepe in skupaj s pristojnimi išče dodatno delovno silo za pomoč domu starejših.

Kadrovska stiska

Direktor doma Drago Kopušar je za Radio Slovenija povedal, da bi potrebovali kadrovsko pomoč, na katero pa v času dopustov težko računajo. Dogovorili so se z Domom Loka pri Zidanem mostu, od koder jim bosta prostovoljno prišli pomagati dve delavki, primerne rešitve pa iščejo tudi sami. »Ko bomo v naslednjih dneh morali vzpostaviti rdečo cono, bo kadrovska stiska postala kar izrazita,« je dodal direktor Kopušar.

Poziv župana Funkla

V Hrastniku od izbruha covida-19 beležijo 20 primerov okužbe, trenutno je aktivnih 13 iz zadnjega tedna, ostale so iz prvega vala. Vir okužb je bila zasabna zabava, zato župan Marko Funkl občane poziva, naj se držijo navodil stroke in naj ne pripravljajo druženj za več kot deset ljudi. Tudi na teh se morajo ljudje po njegovih besedah držati predpisov, predvsem razkuževanja rok in izogibanja fizičnim stikom.

VDC

Iz Varstveno-delovnega centra Zagorje ob Savi so sporočili, da so bili odvzeti brisi pri dveh stanovalkah in enem zaposlenemu negativni. Ena od stanovalk ostaja v karanteni do drugega negativnega brisa. Prejšnji teden so namreč ugotovili, da je bila v stiku z osebo, ki je okužena z novim koronavirusom na domači zabavi na prostem.

Slovenija in korona

Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih 116.985 testiranj na novi koronavirus. Potrjenih je bilo 1878 okužb, skupno število umrlih je bilo doslej 111. Hospitaliziranih je 16 oseb s covidom-19, eden od bolnikov pa potrebuje zdravljenje na oddelku za intenzivno nego. Po oceni NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 266 aktivnih primerov okužbe.

Savus

Foto: arhiv Savus

Isti avtor