sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Obisk med slikarkami in slikarji

V Zagorju od petka, 10. julija, poteka že 57. slikarska kolonija Izlake – Zagorje. Vzdušje je ustvarjalno, slikarke in slikarji so v polnem ustvarjalnem pogonu. Čeprav jim letošnje korona dogodivščine kazijo ustaljeni okvir, njihovo ustvarjanje ni prav nič oteženo.

Že pretekla leta so imeli v improviziranem ateljeju v stekleni dvorani Kulturnega centra Delavski dom več kot predpisano razdaljo, kar je vidno tudi sedaj. Umetnice in umetniki so zadovoljni z delovnimi pogoji, kar pa je še bolj pomembno, z delovno klimo, ki vlada med samimi udeleženci.

Agata Pavlovec in Jerca Šantelj sta povedali, da jima motivacije ne primanjkuje, ne glede na okoliščine, medtem ko je Mojca Senegačnik povedala, da ji je malce žal domačinov, ker so zaradi nove resničnosti prikrajšani za spremljajoče dogodke, ki so odprti za javnost.

Stari znanec kolonije Jošt Snoj je svoj izrazni moment precej spremenil od svojega prvega obiska, Dime Tenkov in Rajko Čuber, ki je tudi fotograf, pa sta, podobno kot Snoj s svojimi deli obogatila likovni doprinos Slikarski koloniji.

Milan Razboršek, umetniški vodja kolonije, se strinja, da letošnja zasedba deluje predvsem na abstraktnem likovnem izrazu, ostali žanri pa niso številčno zastopani.

Seveda umetnice in umetniki niso zaprti le v atelje. Med drugim so že obiskali Rudarski muzej v Kisovcu, Zasavsko sveto goro in poskusili trojanske krofe. Organizatorji pa imajo v načrtu še kakšno družabno presenečenje.

Na letošnjem slikarskem srečanju sodeluje 10 umetnic in umetnikov. Devetim Slovenkam in Slovencem se je pridružila Hrvatica Marina Banić Zrinšćak. Na koloniji sodelujejo še: Matej Čepin, Rajko Čuber, Miha Erič, Agata Pavlovec, Mojca Senegačnik, Nataša Tajnik Stupar, Dime Temkov, Jošt Snoj in Jerca Šantej.

Vukašin Šobot

Foto: Vukašin Šobot

Isti avtor