razumemo pa ne najbolje, oziroma prepozno.

Vir

Pretirana prilagodljivost vas dela šibke

Če neprilagodljive ljudi vprašate, kaj želijo, vam bodo brez obotavljanja postregli: “Tole hočem in na tak način bom to tudi dobil.” Prilagodljivi ljudje pa so še zlasti, če radi ugajajo drugimtako prijazni in ustrežljivi, da pogosto sploh ne vedo, kaj sami hočejo.

Neprilagodljivi točno vedo, kaj hočejo, in so se za to pripravljeni boriti. Prilagodljivi ljudje pa ne, saj so navajeni ugajati drugim in ugotavljati, kaj ti hočejo.

In to je lahko precejšnja ovira, ko si ustvarjate kariero, saj se morate znati pogajati. Medtem ko se neprilagodljivi med pogajanji osredotočajo na lastne interese, se zelo prilagodljivi bolj trudijo za druge kot zase.

Neprilagodljivi bi rekli: “V tej igri moram poskrbeti zase, ker tudi nasprotnik gleda samo nase.” Prilagodljivi pa: “Kje pa, v najslabšem primeru mora biti pol – pol, čeprav bi raje videl, da ti lahko pri tem kar najbolje pomagam.”

Prilagodljivi morajo biti zelo pazljivi, ker so pravi magnet za izkoriščanje. Razlog je v tem, da so ‘ožičeni’, da popustijo pred nesamostojnimi in šibkejšimi.

Torej, nasvet za (preveč) prilagodljive:

“Povejte, kar mislite – resnico. Ne izogibajte se konfliktom.”

Določene stvari se vam bodo mogoče zdele preveč grde in ostre. In verjetno so. Ampak so najverjetneje tudi resnične.

Vem, ni preprosto, ker prilagodljivi ljudje ne marate konfliktov – nobenih. Raje ‘umirite gladino’. Ampak to ni najboljša strategija. Konfliktne stvari je treba izpostaviti, ker same ne bodo izginile.

Tu imajo neprilagodljivi, ki so dobro socializirani, ogromno prednost v tem, da ne dopustijo, da jim dosti stvari prekriža pot.

Mnogo moških se boji žensk in se jim niti približati ne upajo. Ob ženskah so zmedeni, pojma nimajo, kako naj se sploh pogovarjajo. Največkrat kar okamenijo.

In to ni smešno. Če vas ljudje kronično zavračajo, je to pogosto posledica vaših lastnih pomanjkljivosti. In tega se ne da preprosto odmisliti: “Ja, nihče me ne mara, ampak v resnici sem v redu.”

Narobe! Če vas vsi zavračajo, je nekaj zelo verjetno narobe.

In potem imate na eni strani moške, ki veliko prispevajo, pa tega ne znajo vnovčiti, in na drugi moške, ki znajo to zelo dobro izkoristiti. Tu lahko hitro prepoznate zmagovalce – problem izkoriščevalca oziroma ‘prostega jezdeca’.

Narcisi izkoriščajo prav to. Videti so precej samozavestni. In samozavestni ljudje so večinoma sposobni. Niso pa vsi samozavestni ljudje sposobni in vas lahko tako hitro zavedejo.

To je povezano s temno triado osebnostnih lastnosti – narcisizmom, makiavelizmom in psihopatijo. Še vedno ostaja nepojasnjeno, zakaj so te ženskam tako privlačne. Pri tako imenovanem ‘bad boy’ paradoksu ženske privlačijo moški z negativnimi lastnostmi, čeprav te vedno škodujejo razmerju.

Ena od teorij pravi, da je za te lastnosti značilna obsedenost z graditvijo statusa. Ženske potrebujejo partnerja, ki je dovolj prijeten, da se poveže z njimi in skrbi za njihove otroke, a tudi dovolj neprijeten, da se lahko spopade z izkoriščevalci.

Neprilagodljivi otroci so lahko prava nadloga. Če takega otroka, ki je po naravi zelo ambiciozen, uspete socializirati, bo neustavljiv. Če pa ga do četrtega leta – grobo rečeno – ne boste ukrotili, ga bodo družba in vrstniki izločili.

< UVOD                                                                       2. NASVET >

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject