razumemo pa ne najbolje oziroma prepozno.

Fotografija Joshua Earle na Unsplash

Pri povzemanju misli in nasvetov dr. Jordana Petersona o spoznanjih, ki jih moški dojamemo prepozno v življenju, sem razmišljal, kako naj jih predstavim in zapišem. Predvsem, kako naj v izogib prvi pasti, ki nam onemogoča najti (kakršno koli) korist, sploh začnem. Želim, da bi se ob branju poglobili v ta spoznanja, jih poskusili razumeti, ter od njih odnesli kar največ. Ker se mi zdijo res izjemna.

. . .

Nedavno nazaj sem bil na posvetu v neki organizaciji. Ko sem jim po ocenjeni situaciji predlagal možnosti za spremembe in napredek in ob tem skoraj neizogibno nastavil ogledalo, sem v trenutku od večine dobil pričakovano reakcijo.

Ja, reakcijo, ne odziv. Ta dva načina se razlikujeta v hitrosti podajanja povratne informacije. Z egom odreagiramo, z umom pa se premišljeno odzovemo.

Za večino, ne pa za vse, so bili komentarji tako boleča klofuta, da so hipoma odreagirali. Takoj so povedali, da je to teorija, da v praksi tako ne gre in navedli vse možne razloge, zakaj se nič od predlaganega pri njih ne da.

Zaradi pripravljenosti in močne podpore preostalih članov ekipe smo neprijetno situacijo hitro umirili. Se pa pogosto zalotim v razmišljanju o podobnih situacijah – zakaj prihaja do takih reakcij in kako jih reševati (bolj) učinkovito.

Nekako v izogib temu v uvod podajam sledeči predlog:

Idej in nasvetov ne jemljite (preveč) osebno. Njihov namen ni iskati pomanjkljivosti in napake ter jih pribijati na križ, ampak širiti obzorje in iskati potencialne možnosti za osebno rast in napredek.

Za razliko od iskanja lukenj raje poiščite, kaj pri posameznem nasvetu vam lahko koristi. Če iz vseh izluščite samo eno dobro idejo, vam ta lahko močno razširi obzorja in ponudi nove možnosti.

Pri branju in razmišljanju ob tem ste čisto sami v svoji glavi. Nikogar ne vidim, nikogar ne morem obsojati in podcenjevati. Samo vi in vaše razmišljanje. Pri tem je iskanje lukenj in proti-argumentov povsem odveč. Lahko pa se srečate s samim seboj.

Pa vendar k branju poskusite pristopiti na način, da poiščete, če ali kako vam karkoli lahko koristi. Zelo verjetno se boste ob kakem nasvetu nasmehnili: ‘Ah daj no, kdo pa tega še ne ve?’ Pa je kljub temu lahko v tisti ideji kakšna mala podrobnost, ki vam lahko vaš pristop ali pogled še izboljša.

Uporabite karkoli vam zavibrira. Nič ni z namenom škodovati ali ocenjevati. Nekoristno je lahko samo, če k branju pristopite obsojajoče. Pa še v tem primeru velja Konfucijev pregovor: ‘Ne morete odpreti knjige in se ničesar naučiti.’ Tudi, če jo samo odprete.

Za začetek mogoče sklepna misel dr. Petersona:

Življenje je težko in tragično, pa vendar se vedno najde kakšna neumnost, s katero lahko vse skupaj še poslabšate. Ampak, to je del življenja. In vse kar rabite, je protistrup, da vas to ne uniči.

Naslednjič razkrivamo prvega.

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject