nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Zloraba odvajal

Poznamo veliko vrst odvisnosti. Tokrat bomo govorili o odvisnosti od odvajal. Odvajala se razlikujejo glede na mehanizem delovanja: vlaknine, osmotska in kontaktna odvajala. Vlaknine in osmotska odvajala imajo počasnejši nastop učinka kot kontaktna odvajala, povzročajo pa manj neželenih učinkov kot kontaktna odvajala.

Odmerjanje odvajal za izboljšanje motilitete črevesja in zmanjšanje zaprtosti, ko je to potrebno, je v priporočljivih odmerkih večinoma neškodljivo. Kljub temu pa dolgotrajna uporaba lahko privede do zlorabe in odvisnosti. Telo se na dolgotrajno uporabo odvajal lahko navadi in tako je potrebno pogostejše odmerjanje za učinkovito odvajanje blata. Poleg fizične je pogosta psihična odvisnost.

Pomoč pri izgubi telesne teže?

O zlorabi odvajal govorimo, kadar se uporabljajo za zmanjšanje telesne teže. Glede na študije naj bi 56% oseb, ki imajo motnje hranjenja, zlorabljalo odvajala.

Klinične študije kažejo, da odvajala ne zmanjšajo telesne maščobe oz. ne zagotavljajo dolgotrajne izgube telesne teže. Dodatno v študijah dokazujejo, da je izguba telesne teže, do katere pride pri uporabi odvajal, posledica izgube vode in se povrne ob zadostni hidraciji. Vzrok je v tem, da odvajala delujejo v debelem črevesju, ko je večina hrane in kalorij že absorbirane v tankem črevesju. Odvaja se torej voda, minerali, elektroliti, neprebavljive vlaknine in »odpadki«, ne pa hrana, maščobe oz. kalorije.

Posledice prevelike uporabe odvajal

Kljub temu, da uporaba odvajal ne omogoča dolgotrajne izgube telesne teže, povzroča spremembe v telesu.

Kot prvo naj omenimo dehidracijo. Zaradi povratnega učinka na telesno težo lahko osebe, ki uporabljajo odvajala za znižanje telesne teže, zavračajo hidracijo. To lahko privede do tremorja, šibkosti, zamegljenega vida, poškodb ledvic.

Črevesje je obloženo s sluzjo, ki preprečuje iritacijo sten črevesja in z bakterijami, ki so potrebne za imunski sistem. Zloraba odvajal povzroči, da se bakterije in sluz odlepijo od sten črevesja, kar povzroči večjo verjetnost za infekcije in iritacijo. Prevelika uporaba odvajal tako lahko privede do preobčutljivega ali lenega črevesja, katerega posledica je lahko sindrom razdražljivega črevesja ali v ekstremnih primerih rak debelega črevesja.

Prevelika uporaba odvajal lahko vpliva tudi na ravnovesje mikrohranil – magnezija, natrija, kalija, …

Poleg tega lahko povzroča pridobivanje na teži. V eni študiji so dokazali, da se ob pretirani rabi odvajal v telesu sproži mehanizem, ki uravnava tekočino v telesu (renin – angiotenzinski sistem). Tako lahko zaradi pomanjkanja tekočine nastanejo edemi in akuten porast telesne teže, ko se preneha z jemanjem odvajal. To potem povzroči začaran krog nadaljnje uporabe odvajal zaradi občutka napihnjenosti in pridobivanja na teži.

Zdravljenje odvisnosti od odvajal

Zdravljenje odvisnosti od odvajal je težko brez pomoči. Posvetujte se z zdravnikom, za dodatne nasvete pa smo vam na voljo tudi v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Isti avtor