Zdravila in otroci

V Zasavskih lekarnah Trbovlje smo 26. septembra obeležili že 18. dan slovenskih lekarn. Letošnja osrednja tema je bila namenjena našim najmlajšim pacientom.

Posebna knjižica

Ob tej priložnosti je izšla posebna knjižica z naslovom Zdravila in otroci, ki jo delimo v Zasavskih lekarnah. Vsebina knjižice je namenjena predvsem staršem, ki pogosto obiščejo lekarno v skrbi za zdravje svojih otrok, nosečnicam in doječim materam ter vsem, ki jih ta tematika zanima. Zavedamo se, kako pomembne so strokovne in preverjene informacije, ki pripomorejo k pravilni in varni uporabi zdravil in prehranskih dopolnil pri otrocih.

Sodelovanje pri zdravljenju

Otroci imajo pravico do najboljšega možnega zdravja in zdravljenja ter varnega okolja. To ne zajema le preprečevanje okužb in odsotnosti invalidnosti, ampak vključenost celotne družine, družbe, izobraževalnih ustanov in okolja v kvaliteten in pozitivno naravnan razvoj. Sodelovanje in zaupanje med starši, otroki in zdravstvenimi delavci je ključnega pomena pri zdravljenju otrok z zdravili in nefarmakološkimi ukrepi.

Tako kot je za starše oz. skrbnike pomembno, da poznajo zdravila, ki jih uporablja otrok, je pomembno  tudi, da otrok ve, kaj so zdravila in jih pozna. Komunikacija z otrokom mora biti vselej prilagojena njegovi starosti. Pri poučevanju otrok o zdravilih lahko staršem v veliki meri pomagamo farmacevti v lekarnah.

Življenjski slog je pomemben

Nefarmakološki ukrepi zajemajo telesno dejavnost in način prehranjevanja, ki sta pomembna elementa kakovostnega življenjskega sloga.

Naš osebni življenjski slog je odraz našega mišljenja in delovanja. Naše mišljenje in delovanje pa je odvisno od naših vrednot, prepričanj, stališč, interesov, izkušenj, znanja, kompetenc, … zato podarimo otrokom in mladostnikom svoj prosti čas in skupaj z njimi ustvarjajmo uravnotežen, zdrav in aktiven življenjski slog, ki posamezniku omogoča zdravje, vitalnost, dobro počutje in izpolnjenost.

Sabina Drobnič, Zasavske lekarne Trbovlje