Člani Območnega združenja slovenskih častnikov Hrastnik so se v soboto, 1. oktobra, odpravili na strokovno ekskurzijo v Prlekijo k OZSČ Ljutomer. Ekskurzije se je udeležilo 16 članov.

Dobrodošlico na glavnem trgu v Ljutomeru nam je izrekel sekretar OZSČ Ljutomer Tonček Kosi. Najprej smo obiskali muzej ter Park prvega slovenskega tabora. Ta del obiska je vodil kustos muzeja v Ljutomeru. V muzeju smo spoznali zgodovino mesta in si ogledali tri dokumentarne filme, ki jih je v začetku 20. stoletja posnel ljutomerski advokat Grossman.

Pot nas je nato vodila do spomenika žrtvam druge svetovne vojne. Pri obeležju, na katerem so vpisana imena vseh delovnih organizacij, ki so pred osamosvojitveno vojno hranile orožje v svojih prostorih, se nam je pridružil tudi predsednik OZSČ Ljutomer Jožef Roškar.

Po zaključenem ogledu smo se odpeljali v Razkrižje proti mejnemu prehodu Gibina, kjer so potekali spopadi med TO in varaždinskim korpusom jugoslovanske armade. Te dogodke sta nam podrobneje opisala oba gostitelja, ki sta v teh spopadih tudi aktivno sodelovala.

Ob zaključku smo se gostiteljema zahvalili za prijazen sprejem in si izmenjali priložnostna darila. Obisk smo zaključili v Razkrižju s skupnim kosilom in prijetnim druženjem.

Belinda Ladiha

Foto: OZSČ Hrastnik