V soboto, 23.oktobra, so po letu priprav slavnostno, v novih oblekah, praznovali izjemen jubilej, 130 let pevskega društva Zvon Šmartno pri Litiji. Društvo je drugo najstarejše v Sloveniji in na to so pevke, pevci in zborovodkinja, Marija Celestina, zelo ponosni. Za objavo smo povzeli prispevek Katarine Kragelj iz spletne strani Občine Šmartno pri Litiji.

Ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov glede epidemije, smo doživeli resnično lep, nepozaben večer, ki so nam ga pomagali pripraviti tudi naši gostje.

V lanskem letu, ko je PD Zvon pravzaprav praznovalo svoj jubilej, nam je epidemija preprečila praznovanje. A nismo obupali. Nadaljevali smo s pripravami in v soboto, 23. oktobra 2021, je bil naš trud poplačan. Program je pričel prvak SNG Opere in baleta Ljubljana, Jože Vidic, ki je ob klavirski spremljavi pianistke Urške Vidic, ki je kasneje spremljala tudi zbor, s svojim mogočnim, lepim glasom zapel dve pesmi. Program je čudovito povezoval in hudomušno prepletal Jure Sešek, navzoče je pozdravil župan Rajko Meserko, ki je poudaril, kako ponosen je na to, da društvo deluje in ustvarja naprej. Slavnostni govornik je bil maestro Igor Švara, ki je svoje misli lepo strnil  in povedal nekaj o bogati zgodovini društva in tudi o njegovem sedanjem delovanju. Našemu vabilu k sodelovanju so se prijazno odzvali Pihalni orkester Litija pod vodstvom  Vasje Namestnika, Folklorna skupina Javorje, ki jo vodi Dunja Gorišek in harmonikar Tomaž Kosem.

Program pesmi je skrbno izbrala naša zborovodkinja Marija Celestina in p

evke in pevci smo peli z veseljem in ponosom. Z nami vsemi je bil v mislih naš predsednik, ki je prekmalu odšel od nas in prepričani smo bili, da nas je spremljal nekje tam, za mavrico.

Večer je uspel in za to so zaslužni zborovodkinja; vsi člani zbora, ki so, vsak po svojih močeh, pomagali in soustvarjali; prijatelji zbora, ki so nam prišli pomagat; številni podporniki, ki so nam pomagali z donacijami; domači gasilci, ki so skrbeli za red; naši nekdanji člani, ki so nam pomagali pri organizaciji dogodka.

Katarina Kragelj

Foto: arhiv PD Zvon