ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Zasavskih 5 – O Medijskih toplicah

V avgustovsko zasedbo Zasavskih pet smo povabili Zagorjanke in Zagorjane. Avgust je zagorski mesec, zato smo se odločili za občinsko zasedbo Zasavskih pet.

Naši novi peterici smo tokrat zastavili vprašanje, ki je povezano s poletnim kopanjem v Zagorju in Medijskih toplicah: »V poletnih mesecih so se Zagorjani dolga leta hladili v zagorskem bazenu Selo in v Medijskih toplicah. Zagorskega bazena že nekaj let ni več, Medijske toplice so klavrno propadle. Kakšne spomine hranite na en ali drug bazen, kaj menije o propadu Medijskih toplic. Ali bodo kdaj sploh še lahko dosegle »staro slavo?«

Saša Bajda, direktorica Zdravstvenega doma Zagorje

Sama sem sicer morski tip človeka, zato vsak prosti trenutek, sploh poleti, izkoristim za pobeg na morje. Tako, da na bazene zaidem le izjemoma. Kot otrok pa sem, sicer največkrat, obiskala bazen v Trbovljah, nista pa mi neznana niti bazena v Zagorju in v Medijskih toplicah. Tudi tam sem preživela kar nekaj uric in brezskrbno uživala v počitniških radostih. Kako rada sem pobegnila na Izlake, saj so tam imeli tako »in« bazen s toboganom. Ta je bilo za tiste čase prava atrakcija. Žal pa se je zgodba obeh bazenov žalostno zaključila.

Za bazen Selo današnji otroci skorajda ne vedo. »Sago« Medijskih toplic in njihovo neslavno propadanje pa poznamo vsi. Srčno upam in si želim, da bi tudi za kompleks in bazen Medijskih toplic prišli lepši časi, da bi se našel investitor, ki bi imel tako finančna sredstva kot tudi pravo idejo kaj storiti, da bi se »Toplicam« povrnila nekdanja slava in ugled. Zagotovo bi s pravo idejo privabili v goste staro in mlado od blizu in daleč.


Bojan Gasior, direktor Gostinskega podjetja Trojane

Medijske toplice so velika rak rana razvoja občine Zagorje. Ne po njihovi krivdi, je bil koncept razvoja, kakor tudi lastninjenje, velika napaka.

Medijskih toplic se spomnim kot prijazne, zelene in priljubljene med zasavskimi in širšimi obiskovalci. Sam se jih spomnim, z ozirom da sem osnovno šolo obiskoval na Izlakah, da smo ob vsakem prostem času poleti skočili v kristalno čiste bazene in uživali v prijaznem ambientu. Medijske toplice so imele dušo, so pomirjale in njihovo zelenje je bilo sinonim za neokrnjeno naravo. Vsi se še spomnimo zelenih dreves, ki so dajala naravno senco, mi otroci pa smo uživali pod njihovimi krošnjami. Medijske toplice so bile takrat edine toplice v širši ljubljanski kotlini in za obisk se ni bilo treba bati. Kot sem že omenil, je bila velika škoda, da se je koncept prijaznih , zelenih toplic spremenil v ogromno betonsko “džunglo”, v kateri se je izgubil občutek zelenih toplic. Nov udarec so Medijske toplice doživele tudi  meni zgrešeni lastniški strukturi, ko so z njimi začeli upravljati lastniki brez koncepta in cilja.

Bojim se, da je oživitev Medijskih toplic zelo težka naloga, predvsem bo treba najprej urediti lastninske odnose. Z novim lastnikom pa upajmo, da bodo prišle tudi nove poslovne ideje. Tudi mi na Trojanah si želimo aktivnih in privlačnih toplic, Zagorjanom pa želimo, da bi čim prej dobili prepotrebno kopališče.


Janez Lipec, upokojenec, PDG Rotary Distrikt 1912, član Rotary kluba Zagorje

Problem Zasavcev in Slovencev je, da premalo spoštujemo zgodovino in tradicijo. Trbovlje je imelo prvi olimpijski bazen v Sloveniji. Vaterpolo reprezentanca Jugoslavije se je za poletne olimpijske igre München 1972 pripravljala v Trbovljah. Sedaj se v Trbovljah prepirajo ali je to Kopalnica ali Letno kopališče.

Zagorje ob Savi oziroma Izlake so imele od leta 1877 po zaslugi domačega podjetnika Alojza Prašnikarja jamsko kopališče in plavalni bazen s termalno vodo. Če boste računali, je to bilo že pred več kot 140 leti. Verjetno komentar ni potreben.

Ko sem prišel leta 1979 v Zagorje, je bazen Selo obratoval na polno. Dočakal je še poizkusno vrtino za toplo vodo. Ker je ni bilo, je nekdo dokončno zapečatil njegovo usodo. K sreči so se moji otroci še kopali v njem. Vesel sem, da imamo Zagorjani in Zasavci na ta bazen lepe spomine na prvo kopanje, prve ljubezni, plese in prijazno kramljanje na terasi ob bazenu.

V letih, ko sem vodil izvršni svet Občine Zagorje smo po osamosvojitvi pripravili s pomočjo zunanjih strokovnjakov strategijo razvoja turizma v Zagorju ob Savi. Strategija je slonela na Medijskih toplicah in prelepi okolici celotnega Zagorja in Zasavja. Takrat so nastali hribčki in doline, prepleteni s potoki, ki se stekajo v reko Savo. Z letom 1992 je šla ta strategija počivat v klet. Novi poskusi na žalost niso uspeli. Za turizem moraš imeti ljudi z dušo in ljubeznijo, ki morajo trdo delati.

Po letu 1945 so Ljubljančani hodili na dopust v Medijske toplice. Velike plavalne tekme je gostilo Trbovlje. Kaj smo iz tega naredili, moramo vprašati sami sebe. Danes na žalost Zasavja ni nikjer na turističnem zemljevidu Slovenije. Turizem pa postaja pomembna gospodarska panoga tudi v Sloveniji.

Jaz osebno sem vedno bil in ostajam optimist. Vedno bom tudi človek, ki dela na osnovi analiz, ekip s strokovnjaki različnih profilov, ki skupaj z naročniki pripravijo strategijo, ki jo je naročnik sposoben slediti.

Vem le eno, Zagorje in Zasavje sta del Slovenije. »Slovenija ni mala zelena država, je butična dežela. Smo prijazni ljudje, imamo dobro hrano in vsak delček naše države je nekaj enkratnega, butičnega! Odgovorni in tisti, ki nam je mar, moramo stopiti skupaj. Bodimo ponosni, da smo Zasavci! Bodimo navdih!


Nuša Ule Maček, upokojena ravnateljica SŠ Zagorje, koordinatorka medgeneracijskih programov

Kopanje v zagorskih bazenih je res samo še lep spomin. Bila so leta, ko smo Zagorjani  imeli dve kopališči, enega neposredno v mestu  in drugega s termalno vodo na Izlakah.

V Medijske toplice so me najprej vodili moji starši, v srednji šoli sem  na bazenih preživela nepozabna poletja. Rada sem imela podobo  nekdanjega kopališča. S prenovo mi je postal kompleks, sicer z vrsto posodobitev, tuj in nenaraven. Betonske terase niso mogle nadomestiti travnih površin in senčniki so bili slaba zamenjava za sence mogočnih dreves, ki so obkrožala staro kopališče.

Kot družina z dvema otrokoma smo pogosto zahajali tudi na bazen Selo. Bazen ni imel termalne vode, pa je bil kljub temu v letih delovanja dobro obiskan.

Če so Medijske toplice gostile tudi obiskovalce iz drugih delov Slovenije, so bazen Selo polnili krajani mesta Zagorje, saj je bil dostopen peš in je bil sestavni del rastočega športnega kompleksa.

Trdno sem prepričana, da je lokacija  Medijskih Toplic še vedno atraktivna. Je v bližini avtoceste,  hkrati pa v prelepem naravnem okolju idiličnega kraja Izlake.  Zaradi termalne vode in idealne lokacije so Medijske toplice primerne tako za kopališki kot zdraviliški turizem.

Ne samo civilna iniciativa in krajani Izlak, vsi Zagorjanke in Zagorjani želimo, da kompleks ponovno zaživi. Podpiramo  že nekajkrat izraženo voljo Občine Zagorje, da kompleks odkupi, seveda po primerni ceni, poišče gospodarnega investitorja oz. primeren način financiranja, da Medijske toplice ponovno zažarijo.


Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi

Z veseljem se spominjam trenutkov, ko sem kot mladostnik in najstnik preživljal del prostega časa na bazenu Selo in Medijskih toplicah. Verjamem, da tudi mnoge Zasavčanke in Zasavčani. Zaradi pomanjkanja vodnega vira, dotrajanosti infrastrukture in spremenjene zakonodaje bazena na Selu žal ni bilo mogoče ohraniti. V zvezi z Medijskimi toplicami pa veste, da si kot župan in občina že vseskozi prizadevamo, da bi bila prodaja le-teh transparentna in zakonita. Glede na to, da občinski proračun ne zmore financirati tako visokih naložb, si želim predvsem, da bi bil bodoči lastnik Medijskih toplic nekdo, ki “zna in zmore” in ki se bo zavedal, da gre za nekdanji turistični biser.


 

 

Previous article
Next article

Isti avtor