V Zasavju samo ena kandidatka za županjo – to ni Jasna Gabrič!

Supervolilna jesen se bo po predsedniških nadaljevala z lokalnimi volitvami, ki bodo v nedeljo, 20. novembra 2022. Kar nekaj županskih kandidatov je kandidaturo vložilo tudi v Zasavju, med njimi tudi nekaj novih obrazov na političnem parketu. Je pa zagotovo za največje presenečenje poskrbela trboveljska županja Jasna Gabrič, ki se po tretji mandat na tokratnih volitvah ne bo podala. Kot pravi, bo na prvo mesto zdaj postavila svojo družino. Spomnimo, Gabričeva je sicer trenutno na drugem porodniškem dopustu.

V video nagovoru je trboveljska županja Jasna Gabrič kot glavni razlog, da ne bo vnovič kandidirala za županjo, navedla svoja otroka in družino. »Iskrena hvala vsem za podporo v teh osmih letih. Naredili smo ogromno. Hvala tudi vsem županom in županjam za zaupanje, ki mi je bilo dano, da sem vodila Skupnost občin Slovenije. Veliko dobrega smo naredili tudi za slovenske občine. Tudi zame se je marsikaj spremenilo v tem času. Postala sem mamica dvema sončkoma, zato se na te lokalne volitve ne bom podala kot županja. Ker smo v teh letih pridobili veliko znanja, izkušenj in ker nam je mar za nadaljnji razvoj mesta, se tokrat na lokalne volitve podajamo z listo za občinski svet,« je na facebooku zapisala Jasna Gabrič. Zapisu je dodala tudi video nagovor, v katerem je povzela večje projekte, ki so jih z ekipo uresničili v preteklem obdobju, svoji naslednici oziroma nasledniku pa je dala jasno vedeti, da ga bo takoj po nastopu mandata čakalo veliko dela. Bliža se namreč nova finančna perspektiva, za katero bo treba pripraviti dobre projekte, da bodo Trbovlje še naprej uspešno črpale evropska sredstva za investicije in razvoj.

V Trbovljah 6 kandidatov za župana

In kdo bodo kandidati, ki se bodo potegovali za njej stolček? Kandidaturo so vložili Zoran Poznič (Kumeratšaft in SD), Primož Siter (Levica), Jože Pustoslemšek (DNK Trbovlje), Dejan Debelič (Gibanje Svoboda), Patricija Gorenc (SDS) in Drago Kočar (NSi).

Pozniča Trboveljčanke in Trboveljčani že dobro poznajo, saj je bil v preteklosti direktor Delavskega doma Trbovlje, kasneje tudi minister za kulturo, njegov zadnji večji projekt, ki je odmeval v javnosti, pa je kip rudarja Prometeja. »Verjamemo, da lahko Zoran Poznič kot župan prinese novo energijo, predvsem pa tvorno sodelovanje vseh, ki imamo radi naše mesto, ne glede na to, iz katerih vrst prihajamo. Prav iz tega razloga smo trboveljski socialni demokrati k sodelovanju povabili mnogo ljudi, ki niso člani stranke in se tudi ne želijo politično opredeljevati. Verjamemo pa, da v sodelovanju z Zoranom lahko Trbovlje popeljemo v 21. stoletje. Skupaj vemo, da se v Trbovljah da tudi drugače, bolje, bolj prijazno,« so zapisali ob vložitvi kandidature v SD Trbovlje, ki so se jim pridružili še zunanji strokovnjaki z različnih področij, združeni pod ime Kumeratšaft.

Svojega kandidata v Trbovljah so izbrali tudi v vrstah Gibanja Svobode, in sicer Dejana Debeliča, ki izhaja iz znane trboveljske gostinske družine. Kot pravi, se je za kandidaturo kot kandidat Gibanja Svoboda odločil, ker meni, da je oseba, ki pozna ekipno delo, zna sestaviti pravo ekipo ljudi, prisluhniti ljudem in v ljudeh najti, kar je najboljšega. »Časi, ki so pred nami, so negotovi, zato bo pomembno, da se bodo v naslednjih mesecih sprejemale modre in premišljene odločitve, ki bodo v najkrajšem možnem času občankam in občanom prinesle zaupanje in vero v boljši jutri,« dodaja Debelič.

Po državnozborskih na lokalne volitve

Preostali kandidati za županjo oziroma župana v Trbovljah pa so sicer že naši stari znanci z letošnjih državnozborskih volitev, ki niso bili izvoljeni za poslance. Primož Siter, sicer poslanec v prejšnjem vladnem mandatu, bo tudi tokrat kandidiral za Levico. »Ko bom župan, ne bo drugače. Trbovlje so že v imenu v množini in srčno bi si želel, da bi bili župan kar vsi. Kandidiram prav zato, da v Trbovljah končno spet začnemo odločitve sprejemati skupaj, da postavimo človeka in skupnost na prvo mesto ter zdravje okolja pred profit peščice,« je zapisal Siter ob naznanitvi kandidature.

Z državnozborskih volitev in prejšnjih lokalnih volitev se boste spomnili tudi Jožeta Pustoslemška, ki na lokalnih volitvah kandidira z DNK Listo. »Želeli bi poudariti, da Lista DNK Trbovelj ni nobena politična stranka, ampak zgolj skupina občanov, ki jim ni vseeno za Trbovlje. Prepričani smo, da si Trbovlje zasluži več in bolje. Zavzemali se bomo predvsem za potrebe občanov, razvoj mesta, cenejše komunale storitve, ureditev ustrezne infrastrukture, cenovno dostopna in dostojna stanovanja, nova delovna mesta, strokovno in nepolitično kadrovanje, ustrezno urejeno zavetišče in igrišče za živali,« je zapisal ob kandidaturi nesojeni direktor Komunale Trbovlje, ki se vnovič poteguje za župansko mesto.

Za župana se bosta po neuspelih državnozborskih volitvah potegovala tudi Patricija Gorenc za SDS in Drago Kočar za stranko NSi, ki vložitve kandidature ni javno naznanil in obešal na veliki zvon. »Glede na podporo, ki sem jo dobil na državnozborskih volitvah, sem videl, da

obstaja določen odstotek volivcev, ki bi me podprli,« je na vprašanje, zakaj se je odločil za kandidaturo tudi na lokalnih volitvah, povedal Kočar. Patricija Gorenc pa je dejala, da se je za kandidaturo še na lokalnih volitvah odločila na prigovarjanje občank in občanov, ki si želijo sprememb in so v njej videli osebo, ki bi jih lahko dosegla.

Proti Švaganu tudi 22-letnik

Brez večjih presenečenj so minila vlaganja kandidatur v Zagorju in Hrastniku. V obeh občinah se bosta po vnovični mandat podala oba aktualna župana, Matjaž Švagan v Zagorju in Marko Funkl v Hrastniku. Ob bok pa se jima bo postavilo precej manj kandidatov, kot se jih bo pomerilo v Trbovljah. V Zagorju bodo poleg Švagana kandidirali Željko Železnik, SD, ki je do županskega stolčka poskušal priti že trikrat, Boštjan Ocepek bo novo ime na listi SLS, Levica pa je v boj poslala 22-letnega Tila Šilesa, povsem novo ime v (lokalni) politiki.

»Najpogostejše vprašanje, ki ga dobivam v zadnjem času, je, zakaj sem se odločil za vnovično kandidaturo. Na to vprašanje je težko odgovoriti na kratko, saj je razlogov veliko,« je ob vložitvi osme kandidature za županovanje zapisal Švagan, ki tudi tokrat kandidira z listo Zagorje gre naprej. »Z njo in s svojimi sodelavkami in sodelavci občinske uprave Občine Zagorje ob Savi pišemo uspešne zgodbe. In pisati jih želimo še naprej. Skupaj želimo delati, skupaj želimo tudi sanjati. Včasih mi prav te moje sanje, moje želje in mojo vizijo nasprotniki očitajo. A jim odgovarjam: Kdor ne sanja, sanj tudi ne more uresničiti,« je med drugim še zapisal Švagan, prepričan, da gre tudi na tokratne lokalne volitve z ekipo, ki je zmagovalna kombinacija, ki bo zagorsko dolino še naprej vodila po uspešni poti, se z njo razvijala in rasla.

V zagorskem SD so ob potrditvi Železnika za kandidata zapisali, da verjamejo, da lahko občino približajo ljudem in jo vodijo po meri ljudi za ljudi. »Da lahko soustvarjamo na način, v katerem ne bo odločala zgolj peščica posameznikov, ampak bodo v razvoj vključeni vsi, ki si to želijo in zaslužijo,« so dodali. Boštjan Ocepek pa je ob vložitvi kandidature sporočil tole: »Že kar nekaj časa spremljam dogajanje v naši Zagorski dolini. Hkrati pa mi delovanje drugih občin daje navdih, kaj bi lahko v naši izboljšali, nadgradili in doprinesli. Ko sem osem let deloval kot predsednik KS Šentlambert, ter zadnja 4 leta tudi kot občinski svetnik, sem začutil, da bi lahko v vlogi župana poskrbel za boljši jutri vseh vas.«

V Levici, kjer se na lokalne volitve v Zagorju odpravljajo prvič, pa so ob vložitvi kandidature Šilesa in liste za svetnike zapisali: »Naša želja je, da Zagorje postane mesto različnih glasov, predvsem pa je čas, da odločitve sprejema široka skupnost in generacija, ki bo živela z najpomembnejšimi odločitvami našega časa: kako se ubraniti pred podnebnim zlomom, kako nasloviti manjko dostopnih stanovanj, kako postaviti človeka pred kapital.«

Proti Funklu le dva kandidata

Tudi v Hrastniku, kjer se je na zadnjih lokalnih volitvah pomerilo kar sedem kandidatov, Funkl pa je mandat dobil v drugem krogu proti Janiju Medvešku, letos ne bo gneče med kandidati za župana. Poleg Funkla sta namreč kandidaturi vložila le še Gregor Pajić, ki bo s svojo Listo Gregorja Pajića za župana kandidiral četrtič, in Žiga Kovač kot kandidat Gibanja Svoboda. »Želim si živeti v sodobni občini, ki ponuja vrsto priložnosti, v gospodarsko razviti in razgibani občini, polni življenja ter pozitivne energije. Pomembno je, da občina skrbi za potrebe vseh svojih občanov, ne le za potrebe posameznikov ali določenih interesnih skupin,« je ob vložitvi kandidature dejal Kovač, ki je bil sicer v preteklosti predsednik lokalne študentske organizacije ŠOHT, v Mladinskem centru Hrastnik pa je pripravljal Erasmus+ projekte.

Gregor Pajić pa je dejal: »Volitve so zato, da imajo občanke in občani izbiro voliti tistega kandidata, za katerega pričakujejo, da lahko z izkušnjami in znanjem prispeva k boljšemu razvoju občine in življenju ljudi. Z vodenjem ZD sem pokazal, da se da pozitivno delovati. Če me ljudje izberejo za župana Hrastnika, bom občino vodil predvsem na drugačen način, saj so nekatera področja zelo zapostavljena, kot so ekologija, bivalne razmere, gospodarstvo in podjetništvo, kmetijstvo, šport in upravljanje javnih zavodov in podjetij, v dobro ljudi.«

Vendar se aktualni župan manjšemu številu protikandidatov ne pusti zmesti.  »Ponovna kandidatura je bila logična odločitev, saj smo že pred začetkom prejšnjega mandata program konceptuirali tako, da šele dva mandata lahko data pravi vtis na delo v lokalnem okolju. To sem obljubil sodelavcem in ljudem in tako se mi zdi tudi pošteno. Da podprejo, kar smo začeli, ali pa tudi ne, če se jim ne zdi dobro,« je dejal Funkl, ki pa se mu kljub vsemu zdi, da so trije mandati za županovanje dovolj. V kolikor mu uspe, bo to njegov drugi mandat.

Sabina Lokar

Foto: arhiv Savus in osebni arhivi