nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Zasavski prostovoljci

Prostovoljci v zasavski regiji pripomorejo, da se lahko redno izvajajo številni programi. Glede na uradne evidence opravijo prostovoljci dela še za 54 zaposlenih.

Največ prostovoljcev v Hrastniku

V zasavski regiji so v letu 2018 v 64 prostovoljskih organizacijah in sedmih organizacijah s prostovoljskim programom poročali o 1.661 vključenih prostovoljcih, ki so opravili za 129.142 ur prostovoljskega dela. Posamezni prostovoljec v regiji je tako opravil v letu povprečno 78 ur prostovoljskega dela. Prostovoljstvo prevladuje v občini Hrastnik, kjer je pet odstotkov prebivalcev prostovoljcev, sledijo mu Trbovlje s tremi odstotki , Zagorje ob Savi z 2,9 odstotka in Litija z 1,6 odstotka prebivalcev, vključenih med prostovoljce. Največ dela so prostovoljci opravili na področju socialne dejavnosti (28 odstotkov), vzgoje in izobraževanja (20 odstotkov) sledita pa kultura (15 odstotkov) in rekreacija (14 odstotkov).

Prostovoljstvo v NVO v zasavski regiji

V 613 nevladnih organizacijah, ki delujejo v zasavski regiji in zaposlujejo 52 oseb, tem pomaga izvajati programe še 1350 prostovoljcev, kar predstavlja dobra dva prostovoljca na organizacijo. Skupaj so opravili za 111.848 ur prostovoljskega dela, kar predstavlja še dodatnih 54 zaposlenih oseb. To je za 1,13 milijona evrov opravljenega prostovoljskega dela v nevladnih organizacijah v zasavski regiji in predstavlja 838 evrov na prostovoljca.

Konec januarja je v Hrastniku potekal sklepni dogodek javnega natečaja Prostovoljec zasavske regije 2019, na katerem so najzaslužnejšim prostovoljcem, prostovoljkam in organizacijam iz zasavske regije podelili naziva Prostovoljec zasavske regije 2019 in Prostovoljska organizacija zasavske regije 2019. Naziv Prostovoljec zasavske regije 2019  so prejeli umetniški vodja Mešanega pevskega zbora Prosavus Aljaž Bastič, Marjeta Mlakar Agrež, ki deluje na področju oskrbe oseb z motnjo v duševnem razvoju že preko 40 let ter Alojzija Jordan Simončič, ki deluje v organizaciji Sožitje Hrastnik. Naziv Prostovoljska organizacija zasavske regije je prejelo Društvo prijateljev Mladine Trbovlje.

Savus

Foto: arhiv Savus

Isti avtor