Med 7. in 9. februarjem je v Budimpešti potekalo Evropsko prvenstvo za kadete, mladince in mlajše člane. Pomerilo se je 1155 tekmovalk in tekmovalcev iz 52 držav. Slovenijo je zastopalo 30 reprezentantov v katah in športnih borbah. Med njimi je bilo pet članov trboveljskega kluba, in sicer Urša Haberl, Uroš Markuljevič, Kenan in Alen Isakovič ter Domen Zidar.

Za lep rezultat je v kategoriji mlajših članic do 50 kilogramov poskrbela Urša Haberl, ki je osvojila sedmo mesto. Začela je zanesljivo, v drugem krogu premagala Turkinjo, tretjeuvrščeno iz zadnjega svetovnega prvenstva. V četrtfinalu se je pomerila s staro znanko Jeleno Pehar s Hrvaške, nosilko medalj iz preteklih evropskih in svetovnih prvenstev. Končni rezultat je bil minimalni poraz z 1:0. Hrvatica se je uvrstila v finale, kasneje postala tudi evropska prvakinja ter tako omogočila Urši Haberl nastop v repasažu. Tam se je pomerila s predstavnico Nemčije. Borba je bila napeta do zadnje sekunde, kjer je Nemka izvedla nožni udarec v glavo ter prejela tri točke ter tako končala upe za medaljo. Po dveh petih mestih na evropskih prvenstvih, in sicer leta 2016 na Cipru in lani na Danskem je Urša s tokratnim sedmim mestom ponovno dokazala, da je med najboljšimi tekmovalkami v svoji kategoriji in vedno v krogu favoritinj za medalje.

Kenan Isakovič je nastopil v kategoriji kadetov do 57 kilogramov in v prvih dveh krogih premagal Čeha in Andorca. V četrfinalu je izgubil proti predstavniku Kosova, ki se mu pa ni uspelo uvrstiti v finale, tako da je možnost repasaža za Isakoviča splavala po vodi.

Ostali fantje so prvenstvo zaključili v prvem krogu. Uroš Markuljevič je pri kadetih do 70 kilogramov izgubil proti Turku, Alen Isakovič pri mladincih do 76 kilogramov proti Izraelcu, Domen Zidar pa pri mlajših članih do 67 kilogramov proti Belorusu.

Slovenski karate se s 47. Evropskega prvenstva za kadete, mladince in mlajše člane vrača s srebrno medaljo, ki jo je osvojil Niklas Tamše, član Karate kluba Radenci Shotokan, v kategoriji mladincev do 55 kilogramov. Drugi najboljši rezultat slovenske reprezentance je bilo sedmo mesto Urše Haberl.

JS

Foto: arhiv Karate kluba Trbovlje