V soboto se je končalo ugibanje, kdo bo zmagovalec letošnje Slovenske note. Največ glasov si je pripel edini finalist med finalistkami Denis Trap, sedemnajstletnik iz Skornega pri Šoštanju. Z Mežkovo Julijo je ob spremljavi violinistke Maruške Dobrovoljski očaral žirijo in navzoče, ki so 7. septembra do roba napolnili dvorano Delavskega doma Hrastnik.

Dogajanje so otvorile plesalke Plesne šole Kattan, ki so zaplesale ob himni letošnje Slovenske note z naslovom Barvito živimo sanje. Himno so napisali Timotej Jerman, Aleša Brejc in Anže Dejak, avtor besedila je Nejc Ašič, zapela pa jo je Kim Žekar.

Na finalni prireditvi se je predstavilo vseh devet finalistk in en finalist: Laura Menard, Denis Trap, Nina Šentjurc, Ajda Grabnar, Gaja Kolenc, Natalija Cerar, Ninnay, Zarja Robar, Nuša Sirk in Nuša Dekleva. Vsak od njih je zapel priredbo ene slovenske pesmi ob spremljavi hišnega benda, ki so ga sestavljali Aljaž Šumej na klaviaturah, Gabriel Miklobušec na kitari, Florjan Ajdnik na bas kitari in Anže Lečnik na bobnih. Podobno kot na Evroviziji so se finalistke in finalist pred svojimi nastopi predstavili tudi z video razglednicami, ki so jih posneli na različnih turističnih lokacijah v Hrastniku.

Zbrani so za svojega izbranca oziroma izbranko glasovali preko glasovnice, ki so jo dobili ob vstopu v dvorano. Glasove so prispevali tudi gledalci, ki so si prireditev v živo ogledali preko spleta. Velik del odločitve o zmagovalcih je padel na ramena strokovne žirije, ki so jo sestavljali Žan Serčič, Eva Boto, Aleš Matko, Tomaž Mihelič, Alex Volasko in lanska zmagovalka Slovenske note Maruša Zmrzlak. Slednja je na prireditvi, poleg predlanske zmagovalke Samanthe Maye Šolaja in Alexa Volaska tudi nastopila in ob koncu letošnjemu zmagovalcu predala stekleni kipec. Na drugo mesto se je uvrstila Gaja Kolenc, na tretje pa Ajda Grabnar.

Prireditev sta vodila idejni vodja tekmovanja Nejc Ašič in Nastja Galič. Voditeljski par je na odru stal v zanimivih opravah modne oblikovalke Ines Čeperlin, ki je oblikovala tudi oprave lanskega voditeljskega tria.

Besedilo in foto: Martina Drobne