Po prekinitvi dogajanja zaradi pandemije korona virusa je letos spet zaživel sejem Alpe-Adria, na katerem so se v Ljubljani od 23. do 26. marca s panoji, letaki in zasavskimi dobrotami predstavila zasavska društva. Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Srečno Zagorje, Rudarski muzej Zagorje, Turistično društvo Trbovlje, Turistično društvo Ruardi in Društvo za zdravilne rastline Zasavje. Skupaj so prikazali utrip rudarskih revirjev nekoč in danes, ko je rudarjenje postalo del zgodovine in razvoja turizma.

Sejem je v štirih dneh obiskalo precej obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledovali možnosti izletov in ogledov v različnih krajih Slovenije in Zasavje po svojih zanimivostih ni prav nič zaostajalo za drugimi.

Predstavitev Zasavja

Zadnji dan sejma je društvo RMED Srečno Zagorje organiziralo predstavitev Zasavja in kratek kulturni program, v okviru katerega so se predstavila zasavska društva. Za popestritev programa z glasbo je poskrbel naš Orlek – Vlado Poredoš in Knapovske punce, za nagajivo popoldne pa jamski škrat Perkmandeljc.

Uniformirani rudarji društva RMED Srečno Zagorje so prikazali tradicionalni Skok čez kožo v častni rudarski stan, ki ga je vodil starešina rudarske čete Franci Brinovec. Skok čez kožo je tradicionalna knapovska prireditev, ki jo društvo organizira vsako leto 3. julija ob rudarskem prazniku – Dnevu slovenskih rudarjev.

S pozdravom srečno, ki je te dni odmeval tudi v Ljubljani, so predstavili rudarska dediščina Zasavja.

Društvo RMED Srečno

Društvo RMED Srečno Zagorje vsako leto priredi številne prireditve, ki postajajo tradicionalne in vse bolj prepoznavne. Društvo organizira praznovanja ob godu Sv. Barbare – zaščitnice rudarjev, ko se četa uniformiranih rudarjev v povorki sprehodi skozi Zagorje, ter mladino povabi na ustvarjalne delavnice na temo rudarjenja in pripravi kulturni program ob dnevu slovenskih rudarjev s skokom čez kožo v častni rudarski stan.

Člani so nepremične in ostaline 250-letnega rudarjenja zagorskih knapov povezali v rudarsko pohodno in učno pot. Približno 10 km dolgo pohodno poto z začetkom v rekreacijskem parku Evropark in zaključkom pri Rudarskem muzeju Zagorje so lani izpeljali že šestič. Pohod s strokovnim vodenjem in ob zaključku knapovsko malico društvo organizira tradicionalno vsako leto drugo soboto v septembru v okviru praznovanja občine Zagorje.

Del zagorske rudarske pohodne poti je vključen tudi v skoraj 30 km dolgo rudarsko tematsko pot SREČNO, ki popotnike popelje skozi štiri rudarske občine od Zagorja, skozi Trbovlje in Hrastnik do Laškega ali obratno. Pot je že skoraj dokončana. Člani so v sodelovanju z Zasavskim muzejem Trbovlje poskrbeli za vsebino in fotografije na petih informacijskih tablah na zagorskem delu poti SREČNO, ki so že v izdelavi.

Turistično društvo Trbovlje

V nadaljevanju prireditve se je predstavilo tudi Turistično društvo Trbovlje, predstavnica Joži Kukovič pa je nanizala znamenitosti, ki jih je mogoče obiskati v Trbovljah. Izpostavila je več kot 8 m visoki kip rudarja – Prometeja, ki veličastno stoji nad mestom in zre v prihodnost. Turistično društvo Ruardi se je predstavljalo z lesenim vozičkom – huntom, ki služi za igro z imenom »Metanje koulma u hunt«.

Društvo za zdravilne rastline Zasavje

V Zagorju je prostor našlo tudi društvo za zdravilne rastline Zasavje, ki deluje že štirinajsto leto. Približno 130 peht in kosobrinov pridno širi znanje o zdravilnih rastlinah in zdravem načinu življenja. V programu dela imajo veliko aktivnosti, od urejanja vrta tete Johance, kjer na vrtu gostuje več kot 130 zdravilnih rastlin, do poučevanja otrok v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Nekaj dobrot, ki jih pripravljajo, so obiskovalcem ponudili tudi na stojnici sejma.

Rudarska tradicija naj živi

Predstavitev Zasavja in društev, ki so se predstavljala na sejmu, je vodila Maja Malovrh Repovž in ob zaključku programa poudarila: »Društva in za njimi vsi skupaj želimo, da razvoj turistične ponudbe na temelju naše prepoznavne rudarske preteklosti in 250 letne tradicije rudarjenja v Zasavju čim bolj osvetlimo in s ponosom pokažemo javnosti. Nismo edini, ki smo se mogoče zganili nekoliko pozno, a nikoli ne smemo misliti, da je za vse že prepozno. In naša volja in zagnanost, da ohranimo in prikažemo rudarsko tradicijo mlajšim rodovom, ki je ne bodo nikoli doživeli, je res neizmerna.«

Čeprav je pesem krampov, donfarce in huntov v zagorskih jamah pred 17 leti zamrla, pa je pozdrav SREČNO ostal živ in ga je v naših treh krasnih dolinah slišati t.r. na vsakem koraku. In prav je tako. Naj tako tudi ostane.

MMR

Foto: Arhiv RMED Srečno Zagorje