ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Zasavska dobrodelnost – avto za Marijo

»Ob takšnih trenutkih se res vidi, da so na svetu še dobri ljudje … « je s solzami v očeh dejala Marija, ko je prejela avto. Družini iz Luč, ki je v poplavah izgubila skoraj vse, je Edvard iz Trbovelj podaril avto in jim tako približal vrnitev v normalno življenje.

Včeraj, 25. avgusta, sem bila priča srečanju para iz Luč ter Edvarda Rajha iz Trbovelj.

Marija Planinšek je za Savus povedala, da sta s partnerjem Janezom v poplavah izgubila oba avtomobila ter, da jima je poplavilo spodnje nadstropje hiše, v katerih so vsi bivalni prostori. Voda je v hiši segala do krušne peči oziroma do višine 1.3 metra. Hladilnik, plinski štedilnik ter vsi ostali hišni aparati so uničeni, prav tako je uničen kuhinjski pult, ki se je zaradi vpite vode sesedel. Iz poplavljenega pritličja so uspeli rešiti le sinov računalnik ter osebne dokumente. Močan sunek vode je iz podbojev spravil tudi aluminijasta vhodna vrata. Več dni je bila družina primorana živeti brez elektrike, vode in signala. Še danes, tri tedne od poplav, so v Lučah brez pitne vode, okolica pa je zaradi vseh naplavin, ki jih je prinesel tok, neprepoznavna.

Planinškovi so pri hiši imeli dva avtomobila. Prvi avto je bil poplavljen do armature, drugega pa je močan tok postavil na špico in tako zalil celoten motor. Začasno je Mariji avto posodil sorodnik, da se je lahko vozila v službo ter, da sta lahko s partnerjem odstranjevala naplavine iz hiše. Pred kratkim so bili Planinškovi primorani avto vrniti, saj ga je ta potreboval. Brez lastnega prevoza bi družina iz Luč težko shajala, saj v majhnem kraju, kot so Luče, težko živiš brez prevoza. Marija je trenutno zaposlena kot čistilka v lokalni osnovni šoli, njen partner pa se je pred kratkim upokojil.

Mariji so ob prejemu avtomobila ter ob obujanju spominov na grozovite poplave v oči večkrat stopile solze. Skromna in srčna gospa je še vedno pretresena zaradi moči narave, ki je pustila razdejanje v domači vasi. Ob pogovoru z Marijo sem spoznala, kako težko je razumeti obseg stiske, v kateri se je znašla. Z družino je več ur spremljala, kako ji voda uničuje vse, za kar so celo življenje trdo garali. Dnevno sobo, kjer so čas preživljali s partnerjem in sinom, kuhinjo, kjer je pripravljala obroke za svoje najbližje … Marija je lahko uničujoče prizore le opazovala v upanju, da bo škoda čim manjša.

Luče so poplave prizadele že leta 1990, a so jo prebivalci takrat odnesli bolje kot letos. Čez vas teče reka Lučnica, ki ob močnem deževju zelo naraste. Tokrat je Lučnica poplavila vse hiše, ki so v bližini struge. Poleg vode se prebivalci spopadajo z ogromnimi količinami blata, vej in ostalih naplavin. Janez je povedal, da je prijatelj, ki je prišel pomagat čistit hišo prvi dan po poplavah, odnesel iz bivalnih prostorov 200 velikih veder (hobok Jupola) blata.

Edvard Rajh iz Trbovelj je 91 letni upokojenec, ki je kljub svoji zavidljivi starosti še vedno zelo aktiven. Povedal nam je, da je letos smučal na Vrheh, pri tem pa je hudomušno izjavil: “Ne vem, koga bo pobralo prej, sneg ali mene”. Edi je po izobrazbi strojni inženir. Pred pokojem, 17 let nazaj, si je kupil avto, za katerega je ves čas lepo skrbel. Popravljal in vzdrževal ga je večinoma sam, saj je zaradi svoje izobrazbe (strojni inženir) imel vso potrebno znanje. Pred kratkim so Ediju odvzeli vozniško dovoljenje, ker mu je začel pešati vid in tako je avto postal odveč. Pred poplavami se je Edi odločil, da avto proda, ker ga ostali družinski člani ne potrebujejo. Ko pa je slišal za zgodbo družine iz Luč, je sprejel odločitev, da avto podari. Stik z Juretovim skladom in Rdečim križem Trbovlje je Edvard navezal prek snahe Nataše Jerman Rajh, ki je tudi sama pomagala prizadetim v poplavah. »V Zasavju smo, v primerjavi z ostalimi kraji po Sloveniji poplave na srečo prestali brez večje škode. Ostalim bi želel sporočiti, naj pomagajo, če le lahko. Vsak posameznik naj pomaga po svojih močeh, brez sebično in brez oziranja na lastne interese.«

»Sploh nimam besed … za tako veliko srce, kot ga imajo tisti, ki pomagajo. Ob takšnih trenutkih se res vidi, da so na svetu še dobri ljudje.« je dejala Marija ob prejemu avtomobila, ki je res v dobrem stanju. Na tehničnem pregledu so ugotovili le to, da ročna zavora na enem kolesu malo slabo prime. Mehaniki so to hitro popravili in avto je bil fit. »Ko si v stiski, ti ogromno pomeni že vsaka lepa beseda, ki ti jo kdo nameni. Pomagali so nam sosedje, gasilci, člani civilne zaščite in prostovoljci iz vse Slovenije pa tudi Srbije, Hrvaške in Ukrajine. Rada bi se zahvalila tudi vsem, ki so in ki bodo darovali v Juretov sklad, to nam res veliko pomeni. S prejetimi sredstvi, ki jih bomo porabili za ureditev prostorov in nakup osnovnih gospodinjskih aparatov, se bo naše življenje ponovno vrnilo v normalno stanje.” Marija z družino še vedno ne more noči preživljati v svojem stanovanju, kamor hodijo le čez dan, da jo čistijo in spravljajo vlago iz sten in tal.

EG

Foto: EG in arhiv Savus


Juretov sklad

Vsi, ki boste prispevali v Juretov sklad, ste lahko prepričani, da bo prišel denar v prave roke. Morda ne bomo vedno zapisali imen in naslovov ljudi, ki bodo dobili pomoč (če seveda tega ne bodo želeli). Predstavili pa bomo njihove zgodbe in se prepričali, da bo šel denar v prave roke. Račun Juretovega sklada je odprt na RKS OZ Trbovlje, tudi zaradi tega, da je zagotovljena transparentnost pomoči, z denarjem pa upravlja OU Juretovega sklada.

Pomoč lahko nakažete na:

RKS OZ Trbovlje

Ulica 1. junija 4, Trbovlje

SI56 0233 0001 5706 240

sklic 00 10021972

Namen: Juretov sklad

Koda: CHAR


Savus


 

Isti avtor