Današnja nedelja bo še topla. Rešitev: hribi, kjer je nekaj stopinja manj kot v dolini, bazeni, kjer se osvežite, sladoled, itak, senca. Danes je Kumska nedelja. Na Dobovcu se lahko pridružite harmonikarjem, v Trbovljah trboveljskim slavčkom, na Kopitniku pingpong igralcem, v Šentlambertu nogometašem, Iztekajo se še zadnji počitniški dnevi. Danes si lahko ogledate film pred DDT, se pomerite v malem nogometu ali pa v nabiranju aronije. Ne pozabite – naredite si dan ampak naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 27. avgust 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo precej jasno. Ponekod bo sredi dneva in popoldne zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 34 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, več sonca bo dopoldne v vzhodnih krajih. Dopoldne se bodo padavine z nevihtami pojavljale v zahodni polovici Slovenije, popoldne tudi drugod. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 19, najvišje dnevne od 21 do 26 °C.

V torek in sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnim dežjem, v torek bodo vmes še posamezne nevihte. Še nekoliko hladneje bo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje ob Savi in cesti Krtina–Moravče–Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut).

Na cesti Bevško–Trbovlje je Trbovljah (Vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje–most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik je v Trbovljah (vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodbe vozišča.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Zaradi gradbeno asfalterskih del na cestnem odcepu Novi log 20, 21, 22 in 23 velja zapora ceste predvidoma do 1. septembra. Dela se bodo izvajala od 6. do 16. ure. Obvoz ni mogoč, zato občane prosijo, da avte pustijo pred zaporo. Popolna zapora je samo na delu ceste od Novi log 20 – 23, do stanovanjskih blokov lahko dostopate po zgornji ali spodnji cesti.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih odklopov pitne vode v Zasavju.


Električna energija

Za danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Kumska nedeja in srečanje harmonikarjev

Danes je zadnja nedelja v avgustu, Kumska nedelja. Romarji bodo prišli na Kum. Obenem pa bodo pripravili tudi nekaj spremljajočih prireditev. Tako bo Turistično društvo Krajinski park Kum Dobovec pripravilo družabno srečanje krajanov, pohodnikov in harmonikarjev iz bližnje in širše okolice. Pri Lovski koči na Dobovcu se bo srečanje s harmonikarji pričelo ob 13. uri. Dogodek nameravajo obarvati tudi dobrodelno za pomoč oškodovanim ob poplavah.


Lačni, bosi in slavni

Danes ob 20.30 uri bodo pripravili na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje predvajali dokumentarni film Lačni, bosi in slavni. Gre za film trboveljskega ustvarjalca Benjamina Krežeta. Film o pozabljenem fenomenu mladinskega pevskega zbora, ki so ga v 30. letih prejšnjega stoletja poimenovali Trboveljski slavček, govori o tem, kako je v nemogočih razmerah in v od vseh pozabljenem okolju mogoče ustvariti vrhunsko umetnost in osvojiti svet.


Namiznoteniški turnir na Kopitniku

Na Kopitniku pri planinski koči PD Rimske Toplice bodo danes člani Društva za telesno vzgojo Partizan Rimske Toplice pripravili namiznoteniški turnir. Prve žogice bodo poletele na loparje ob 10. uri. Tekmovali bodo posamezniki in dvojice.


Memorial Nejca Baša – 21. tradicionalni veteranski turnir v malem nogometu

Športno društvo Šentlambert organizira že 21. tradicionalni veteranski turnir v malem nogometu v sklopu Memoriala Nejca Baša. Igrajo na nogometnem igrišču v Šentlambertu od 9. ure naprej.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus