sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Zasavka še cel marec zaprta

Najprej bodo s ponovnim miniranjem odstranili približno 4000 kubičnih metrov materiala, brežino bodo očistili z vodnim topom. Če bo potrebno, bodo miniranje ponovili. Na zaledni brežini ustvarjajo vrtine, ki bodo služile miniranju in ugotavljanju stanja hribine ter posledično določanju ukrepov za drugo fazo sanacijskih del. Minirali bodo predvidoma 27. ali 28. februarja.

V drugi fazi bodo na brežino namestili visoko natezno prosto visečo mrežo oziroma mrežno zaveso, ki bo omogočala, da bo material namesto na cesto drsel v lovilne jarke. Vrtalna dela za sidranje mreže in namestitev mreže bodo izvedli v roku 14 dni.

Na brežini bodo po namestitvi mreže postavili opozorilni sistem za spremljavo morebitnih porušitev. »Sistem bo kalibriran tako, da se bo v primerih obsežnejših porušitev sprožil alarmni sistem, povezan s semaforji, na katerih se bo ob premikih materiala avtomatično vklopila rdeča luč in zaustavila promet,« sporočajo na DRSI. Tak sistem so že vzpostavili na območju Berebice v Trenti, kjer sicer učinkuje, a zahteva od voznikov dosledno upoštevanje prometne signalizacije. Po namestitvi mreže bodo uredili tudi lovilni jarek ter obnovili zid in vozišče. Če bo šlo vse po načrtih, pravijo na DRSI, bodo dela dokončali v zadnjem tednu marca, ko bodo tudi umaknili zaporo ceste in promet čez Zasavko bo ponovno stekel.

V prihodnosti bodo s pomočjo merilnega sistema stalno spremljali stanje na prizadeti brežini.

MD

Foto: MD

Isti avtor