sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Zasavc leta 2018

Zasavke in Zasavci, ki jih je zanimalo, kdo bo prejel naziv Zasavc oziroma Zasavka leta 2018, so se 21. marca zbrali v gledališki dvorani Delavskega doma Zagorje. Organizatorji so pripravili pester kulturni program, predstavitve nominirancev za Zasavca leta, obljubili so tudi presenečenje. Obetal se je zanimiv večer.

Že takoj se je izkazalo, da bo temu res tako. Po uvodnih besedah voditeljice Karmen Cestnik je zbrane nagovoril zagorski župan Matjaž Švagan. Sledil je nagovor predsednice Akademije Zasavc leta Ane Režun, ki je zbranim povedala: »To, da prireditev poteka že šesto leto, dokazuje, da v Zasavju ne manjka ljudi, ki s svojim delom premikajo meje, tako v Sloveniji kot po svetu.«

Oder so v glasbenem delu programa zasedli Flora & Paris, ki so s harmonikarjem Juretom Torijem ter s pevcem Žanom Libnikom predstavili svoje pesmi, dve od njih premierno, eno pa so preoblekli v moški vokal. Sledil je orkester Glasbene šole Zagorje v simfonični zasedbi.

S posebnimi priznanji so organizatorji dobitnike presenetili. Po načrtovanju, kako jih pod pretvezo spraviti na prireditev, je njihovim bližnjim le uspelo, da so tudi Fanči Moljk, Nina Jelen in Benjamin Kreže sedeli med publiko. Njihove reakcije, ko so zaslišali svoje ime, so bile različne: Kreže je tiho vstal in se z nasmeškom sprehodil na oder. Nina Jelen je sosedi v roke hitro stisnila žvečilko (»Ker na oder pač ne moreš s čigumijem«), Fanči Moljk pa je šele sredi prebrane obrazložitve dojela, o kom je govora. »A o meni govorijo?« je bila presenečena. A se je hitro zbrala, se povzpela na oder, se na zadnji stopnički obrnila in, klik, na hitro posnela še eno fotografijo.

Na odru so ji ponagajali živci. Ko je odložila svojo stekleno skulpturo, da bi z zbranimi naredila selfi, je ponesreči dregnila v skulpturo Branka Potočana, ki se je prevrnila in se razbila. Potočan ji ni zameril, pohvalil se je, da bo imel unikatno priznanje, ki ga je sooblikovala legendarna Fanči. No, nekaj podobnega se je priljubljeni ambasadorki Zasavja bojda zgodilo tudi z Brankom Kastelicem. »Nekaj ima proti Brankom,« se je na Facebooku pošalila njena prijateljica Staša Lepej. Ta je imela sicer zahtevno nalogo – na Zasavca leta je morala spraviti tako prijateljico Fanči Moljk kot hčero Nino Jelen, ne da bi jima povedala, za kaj v resnici gre.

Glasbenem uvodu in podelitvi posebnih priznanj je sledila predstavitev vseh štirih nominirancev, dr. Maše Jazbec, Branka Potočana, Tine Šantej in Janeza Vidmarja. V pogovorih z novinarjema Savusa Martino Drobne in Markom Planincem so povedali marsikaj zanimivega. Po predstavitvah pa je napočil trenutek, na katerega so čakali vsi zbrani v dvorani Delavskega doma Zagorje – razglasitev Zasavca oziroma Zasavke leta 2018. Na oder je stopil Zasavc leta 2017 in letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Dušan Kastelic, ki je zbrane, kot je obljubljal že ob koncu lanske prireditve, nagovoril na hudomušen način, nekaj svojega časa na odru pa je posvetil tudi tematiki varstva okolja.

Kastelicu je šla »krona« Zasavca leta kar malo težko z glave, kot se je pošalil, a na koncu je le zmogel in skupaj s predsednico Akademije Zasavc leta Ano Režun sta razglasila Zasavko leta 2018 dr. Mašo Jazbec – edino od nominirank, ki se prireditve ni mogla udeležiti. Zbrane je tako nagovorila kar preko posnetka – kar za intermedijsko umetnico niti ni tako nenavadno. Priznanje je v njenem imenu prejela sodelavka in še ena gonilnih sil Speculum Artiuma Špela Pavli Perko.

Vsak od štirih, ki so se kot nominiranci letos predstavili na odru Zasavca leta, si je naziv tako ali drugače zaslužil. To misel je bilo zaznati iz publike, ki je vsakega nominiranca nagradila z glasnim aplavzom. To dejstvo in dejstvo, da je na odru Zasavca leta v šestih letih skupaj stalo že 29 nominirancev in nominirank, dokazuje, da Zasavje z odličnostjo ne skopari.

Martina Drobne

Foto: Branko Klančar

Celotno fotogalerijo prireditve Zasavc leta si lahko ogledate na tej povezavi. 

Previous article
Next article

Isti avtor