Jutri, 7. aprila, obeležujemo svetovni dan zdravja. Kako naših aprilskih Zasavskih pet skrbi za svoje zdravje? Prisegajo na klasično ali bolj na alternativno medicino? Jih kaj dajejo spomladanske alergije?

Barbara Haberl, najboljša športnica Hrastnika za leto 2018

Kako skrbim za svoje zdravje? Na kratko: s športom. Pa to ne pomeni le gibanja in dela na telesni kondiciji, tega je včasih že kar preveč. Na treningih karateja namreč ne skrbimo le za zdravo telo temveč tudi za visoko stopnjo duhovne zrelosti. To je bistveno pripomoglo k oblikovanju moje osebnosti. Kot aktivna tekmovalka pa moram skrbeti tudi, da jem zdravo hrano in to v zmernih količinah. Ker tekmujem v borbah, kjer so kategorije omejene po teži tekmovalcev, moram pač paziti tudi na telesno težo.

Klasična ali alternativna medicina? Te meje se vedno bolj brišejo. Tudi najbolj zagreti zagovorniki klasične medicine počasi sprejemajo dejstvo, da je alternativna medicina lahko v veliko pomoč pri zdravljenju različnih bolezni. Kot študentka medicine se sicer bolj spoznavam s klasično medicino, vendar verjamem tudi v alternativno, saj sem njeno učinkovitost spoznala na lastni koži.

Alergije? Na srečo jih za enkrat ne poznam. To pripisujem svojemu zdravemu življenju. Verjetno pa nekaj doprinesejo tudi zadovoljstvo v življenju, smeh, veselje in čista sreča.


Dr. Uroš Ocepek, soavtor projekta Družinsko drevo Občine Zagorje ob Savi

Za svoje zdravje poskušam skrbeti, kolikor je mogoče. Drži, da računalničarji v splošnem nismo najboljši zgled zdravega življenja, a vsak dan se je potrebno spomniti, da naredimo nekaj zase. Sam grem rad na sprehod po mestu ali obiščem bližnje zasavske hribe. Ljudski pregovor pravi, da so narava, čas in potrpljenje trije veliki zdravniki. Seveda pa je potrebno zaupati tudi osebnemu zdravniku. Prisegam na klasično medicino in ji popolnoma zaupam. Pri prvih znakih prehladov posežem tudi po zanesljivih receptih naših babic. Za spomladanske alergije sem bil dovzeten v najstniških letih, k sreči pa je teta puberteta premagala težave in odgnala resnejše tegobe. Zato se vedno znova veselim prave pomladi in vsega, kar s seboj prinaša.


Ana Odlazek, državna prvakinja v hitrostnem rolanju

Skrb za zdravje je zelo pomembna in kot športnica se tega še bolj zavedam. Saj lahko normalno treniram in tekmujem le, če sem povsem zdrava. Zaradi velike količine treningov in aktivnega načina življenja moram biti predvsem pozorna, da zaužijem vsaj toliko kalorij, kot jih porabim. Poskušam jesti čimbolj raznoliko in dovolj vitaminov zaužiti že s hrano. Kot prehranska dopolnila jem še dodatne vitamine in občasno tudi magnezij za hitrejšo mišično regeneracijo.

Težko bi se opredelila, ali prisegam na klasično ali alternativno medicino. S klasično medicino imam več izkušenj in ji načeloma zaupam, z alternativno pa imam zelo malo izkušenj, a predvsem pozitivne. Mislim, da je treba poslušati predvsem svoje telo, zanj aktivno skrbeti in mu dati počitek, ko je to potrebno. Če bi vsi skrbeli za svoje telo, bi imeli zdravniki manj dela. Sama grem k zdravniku šele, ko so bolečine nevzdržne in kdaj pa kdaj zašit kakšno rano. Drugače pa si vse odrgnine, ki so posledica mojega športnega udejstvovanja, raje oskrbim sama.

Alergij na srečo nimam. Ravno obratno, obožujem pomlad, naravo, ki se prebuja, prve tople sočne žarke in spomladanske treninge.


Jan Ostrožnik, pevec zasedbe Chainbrake

No, poudariti moram, da za zdravje zadnje čase ne naredim kaj dosti, saj prevladuje stresen ritem življenja, kar pri meni pomeni bore malo spanca, neorganiziran jedilnik, premalo gibanja v naravi in kajenje. Želim pa to urediti, ker sem izgubil ogromno kondicije in gibčnosti, kar pa na odru glasbenik še kako hudo potrebuje. Enostavno je trenutno v mojem življenju preveč stvari, ki me odvračajo že od samega pomisleka, da trenutno ne živim zelo zdravo. A ker vem, da znam biti trmast in dokaj resen, ko se za nekaj odločim, me tudi to, da ne bi zmogel kar se da hitro spremeniti načina življenja in s tem tudi počutja, ne skrbi.


Nejc Škoberne, drugouvrščeni mednarodni debater – srednješolec

Za zdravje skrbim tako kot skoraj vsak najstnik. Razen tega, da ponavadi pojem preveč sadja, ampak to zato, da dobim potrebne vitamine. Kadar pride do bolezni, prisegam bolj na klasično medicino, na primer na lekadole, razna zdravila za zbijanje vročine ali pa bolečine, če ta pride. Na srečo pa nimam nobenih alergij in lahko bolj kot ne brez strahu uživam v spomladi.