Med nominiranimi dr. Brigito Drnovšek Olup, Dušanom Kastelicem, Urošem Macerlom, Jano Mlakar Adamič in Romanom Rozino je ta naslov pripadel ilustratorju, striparju in animatorju Dušanu Kastelicu.

Dušan Kastelic je ilustrator, stripar in animator z več kot 20 mednarodnimi nagradami. Septembra 2017 je na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za svoj zadnji animirani film Celica. Film je decembra lani prejel tudi nagrado občinstva na 14. Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka v Ljubljani. Isti film z angleškim naslovom The Box pa je te dni začel že tudi svetovno pot na festivalih v ZDA, na Finskem in Portugalskem.

Izbor Zasavca leta je že peto leto zapored pripravilo uredništvo Zasavskega tednika in spletnega časopisa Zasavc.net v sodelovanju z Akademijo Zasavc leta, ki jo sestavlja več kot sto uglednih Zasavcev, delujočih na različnih področjih.

V kulturnem delu prireditve so zasavski pevci mlajše generacije Hana Hribar, Neva Marn, Matic Jere, Primož Siter,Miha Bantan in članice skupine Kumske punce oživeli znane skladbe, povezane z Zasavjem, ki so jih pred njimi prepevali Revirčani, Zasavci, Mladi upi, skupini Orlek in Veter. Glasbenike je spremljal Pihalni orkester Svea Zagorje pod vodstvom dirigenta Petra Kudra. Aranžmaje skladb za pihalni orkester so napisali Igor Podpečan (Adijo, knapi, Na Kum), Vinko Štrucl (Hrastniška deklica), posebej za to prireditev pa sta aranžmaje treh pesmi napisala Klemen Benko (Revirska, Naš ata) in Luka Groboljšek (Moja mala Zagorjanka). 

Z nominiranci sta se pogovarjala novinarja Zasavskega tednika in spletnega časopisa Zasavc.net Tatjana Polanc Kolander in Marko Planinc. Zasavca leta je razglasila predsednica Akademije Zasavc leta Ana Režun, novemu nosilcu naziva pa je priznanje predal Zasavc leta 2016 Gašper Ovnik. Vsi nominiranci so prejeli ročno izdelana priznanja steklarskega mojstra Rada Kališnika, izdelana v peči hrastniške Steklarne.

Dvorana je bila polna, med navdušenim občinstvom so bili tudi gostje: Zasavci leta preteklih let, zasavski župani Matjaž Švagan, Jasna Gabrič in Miran Jerič in mnogi pretekli nominiranci za Zasavca leta. Prireditev je povezovala Karmen Cestnik.

Spletna stran Zasavca leta 2017: http://zasavcleta2017.zasavskitednik.si/

Posnetek prireditve bo predvajan na programu televizije ETV v torek, 20. marca, ob 19.40 uri, po oddaji Merica dobrega.

ZT