Pri otrocih se frekvenca in vrsta blata spreminja s starostjo.

Odvajanje

Dojenčki odvajajo 2-3x dnevno (odvisno od tega če so dojeni ali hranjeni z adaptiranim mlekom), pri okoli dveh letih starosti se zniža število odvajanj na okoli 2x dnevno, pri četrtem letu pa na 1x dnevno. To je povezano s prehodom hrane skozi prebavni trakt, ki je s starostjo počasnejše.

Zaprtje

Zaprtje je pogosta težava pri otrocih vseh starosti. Otrok lahko odvaja redkeje kot normalno ali pa je njegovo blato trdo, veliko ali odvaja težko in boleče. Večinoma nimajo resnejših težav. Zaprtje se večinoma razreši s spremembo prehrane, gibanjem ali včasih tudi z zdravili. Spodaj naštete rešitve lahko poizkusite sami, če ne pomagajo, pa se posvetujte s pediatrom.

Mali dojenčki

Če je dojenček mlajši kot 4 mesece, se posvetujte s pediatrom. V vsakem primeru pa se posvetujte s pediatrom, če odvajanje spremlja močna bolečina ali krvavenje iz rektuma.

Dojenčki

Če dojenček še ne uživa trde hrane, se kot prvi ukrep med zaprtjem priporoča dodajanje vode med obroki. Poleg tega lahko med previjanjem nežno premikate nogice s posnemanjem vožnje s kolesom ali masažo trebuščka s krožnimi gibi, kar stimulira gibanje črevesja.

Otroci

Ko otrok že uživa trdo hrano, mu ponudite dovolj vode ali razredčenih sadnih sokov. Spodbujajte ga, da uživa sveže sadje, ki je pripravljeno glede na otrokove zmožnosti (pasirano, narezano ali celo) žvečenja. Sadje, ki se priporoča v primeru zaprtja: jabolka, marelice, grozdje, breskve, hruške, slive, suhe slive, jagode, maline.

Nikoli ne silite otroka da poje hrano, ki je ne mara. V tem primeru se lahko uživanje obrokov spremeni v bitke, kar otrok doživlja kot negativen stres in ga kasneje odvrača od hrane.

Če je otrok kljub spremembi prehrane zaprt, mu bo zdravnik najbrž predpisal blago odvajalo (laktulozo, makrogole ali glicerinske svečke).

Otroku lahko stres povzroča tudi navajanje na stranišče. Pomembno je otroka spodbujati pri tem.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje