Bitcoin je obširna zadeva, z nešteto vidiki ter različnimi perspektivami. Skupaj si ga bomo pogledali in razmišljali o njem na mnogo načinov. Tak pristop vam bo omogočal, da ga ocenjujemo z različnih zornih kotov in da tako dobite boljši vpogled, kaj to sploh je. Vseh člankov bo 25, povzeti pa so po avtorju Tomerju Strolightu, ki piše na mediumu.

Kaj za vas pomeni izraz “varčevati denar”? Ali mislite, da to pomeni hraniti € na vašem varčevalnem računu na banki?

Varčevanje

Dajmo bolj podrobno pogledati to dvobesedno zvezo, o kateri ne razmišljamo prav pogosto.

Beseda “varčevati” ima dva pomena. Prvi pomen je: imeti nekaj, kar lahko uporabimo kasneje. Drugi pomen pa je: imeti varno spravljeno. Ta drugi pomen je tisto, kar me danes zanima.

Denar

Kaj pa “denar”? Slovar (SSKJ) predvideva, da je to splošno veljavno plačilno sredstvo in merilo vrednosti in pa, da so to fizični kovanci ali bankovci. Vendar je to izredno napačna opredelitev, tudi pred nastankom Bitcoina. Mnogo bolj pravilna definicija je: denar je orodje, s katerim ljudje hranijo in prenašajo vrednost.

Sedaj pa si zamislite, da bi bilo to orodje, ki ga ljudje hranimo, z njim prenašamo in komuniciramo vrednost, izpostavljeno napadu, ali pa bi počasi izgubljalo svoj namen in vrednost. Nujno bi bilo, da rešimo to orodje ali sredstvo. Nujno bi bilo, da ga ohranimo. Morali bi ga rešiti (“save money”). Ko pravim ohraniti, s tem ne mislim spraviti ga na banko. S tem mislim poiskati novo orodje, sredstvo, tehnologijo, merilo vrednosti, s katerim bi človeštvo lahko hranilo in prenašalo vrednost. Osnovni razlog pa je, da stari instrument ne deluje več.

Denar, izdan s strani države, vse svoje obdobje, sploh pa pospešeno zadnjih 50 let, izgublja svojo nakupno moč. Ta proces poznamo pod imenom inflacija. Kava je ne toliko let nazaj stala občutno ali pa 10 krat manj. Prav tako nepremičnine. Podobnih primerov je kolikor hočete.

Inflacija

Inflacija nastane zaradi političnega pritiska na ljudi, ki proizvajajo denar, da ga naredijo čimveč, ne zavedajo pa se odgovornosti in nimajo te discipline, da bi se uprli tem zahtevam. Danes je ta pritisk dosegel točko vrelišča, kjer centralne banke in države tiskajo trilijone (tisoč milijard=milijon milijonov) dolarjev in evrov z enostavnim pritiskom na gumb in to čez noč, nekajkrat na leto. To početje neposredno uničuje vaše prihranke, ki jih v obliki eurov hranite na svojih varčevalnih računih ali pa jih skrivate pod posteljo.

Spoznajte Bitcoin in s tem rešite denar

Bitcoin je tukaj natanko s tem namenom. Ohraniti idejo denarja kot orodja in ga rešiti pred protislovno prekomerno proizvodnjo s strani neodgovornih, predvsem pa nezanesljivih človeških skrbnikov monetarno finančnega sistema.

Bitcoin ne pozna inflacije. Tu je le 21 milijonov kovancev in vedno jih bo le toliko, vsak pa se deli na 100 milijonov delčkov, ki se imenujejo satošiji ali skrajšano satsi. Nastanek vseh bitcoinov poteka po točno vnaprej določenem nespremenljivem urniku, zadnja 2 milijona bitcoinov pa bosta “prirudarjena” v naslednjih 110 letih. Pridobili jih bodo le ljudje, ki bodo svoje trdo delo (čas, energijo in znanje) namenili temu. Noben politični dogodek ne more spremeniti dobave novih bitcoinov ali spremeniti urnika, po katerem nastajajo. Ta zagotovljena redkost, kombinirana s tem, da je potrebno trdo garati za denar in s tem nastanek novih bitcoinov, bo ponovno prinesel integriteto in zaupanje v denarno monetarni sistem. To pa lahko zagotovimo le za ta, povsem nov tehnološki instrument, ki ima takšne lastnosti (ki to omogočajo), to pa je bitcoin (in seveda njegova manjša enota satoshi).

Bitcoin je tukaj dobesedno z enim namenom in ta je, da ohrani najpomembnejše orodje razvite civilizacije, kar dober denar je. Prav tako boste to naredili za vaš slab fiat denar (€), če želite ohraniti sadove svojega preteklega dela in ga pretopili v bitcoin.

Naslednjič: Zakaj nihče ne more ustaviti Bitcoina

Peter Golob


Po formalni izobrazbi sem univ. diplomirani strojnik, vendar sem na tem področju delal le v letih po končanem šolanju. Strojnik nisem bil nikoli s srcem, bolj me je zanimala matematika oziroma razmerje med tveganjem in uspehom.

V Zasavju me poznajo kot profesionalnega igralca pokra, postavil sem tudi spletno stran za učenje strategije te igre, ki deluje še danes. Zadnja štiri leta pa se navdušujem nad Bitcoinom, predvsem z makro vidika. Menim, da bo ta fenomenalni izum digitalne redkosti prinesel pozitivne spremembe za posameznika in družbo.

Verjamem, da je prava pot sodelovanje med ljudmi in medsebojna pomoč. Znanje je tisto, kar vedno naredi razliko. Vsem, ki ne vedo, kako začeti z učenjem o Bitcoinu, bom z veseljem pomagal.