Srednja šola Zagorje že vrsto let sodeluje na sejmu Altermed v Celju in tudi to leto ni bilo nič drugače.
Skupina dijakov in mentorja smo v soboto, 16. marca, sodelovali s stojnico, ki je nosila aktualen naslov Spoštujmo tradicijo in odgovorno gradimo bodočnost.
Na sejmu so lahko obiskovalci pokušali nekaj »starih« zasavskih jedi: prečmuh, šamro in druge jedi, ki smo jih pripravili na šoli. Poleg tega smo predstavili dobrote lokalnih kmetij Kos iz Razborca in Ključevšek iz Radeč ter jetrnice gostišča Kum. Obiskovalce smo želeli spomniti, da so ljudje že v preteklosti odgovorno ravnali s hrano in da moramo ravnati tako tudi v prihodnosti.
Ne glede na to, ali bomo gostom ponudili tradicionalne jedi ali pa hrano »vesoljcev« (liolifizirano hrano Sončne posesti iz Trbovelj), je pomembno, kako oz. v čem jo bomo ponudili. Prazne deske za narezek podjetja Woodmodern iz Zagorja (Aleš Pipan) in lončene posode Zagorjanke Žive Leskovar Lipičnik (podjetje Živa dizajn) so bile dokaz, da se ne motimo.
Poseben del naše stojnice smo namenili zdravju in skrbi za dobro počutje. Obiskovalci so lahko nazdravili s 100 % sokom aronije iz Sončne posesti, podjetje Roche pa nam je omogočilo, da so dijaki obiskovalcem merili količino sladkorja v krvi. Mimoidoči so lahko svoje znanje o Zasavju preverili z igro Objem zagorske doline. Nagrade za zmagovalce sta prispevala TD Ruardi in Mladinski center Zagorje ob Savi.
Na šoli smo ponosni, da zelo dobro sodelujemo z lokalno skupnostjo, saj nam z veseljem priskoči na pomoč pri izvedbi naše ideje. V Zasavju spoštujemo tradicijo in se zavedamo, da smo vsi odgovorni, kakšna bo naša prihodnost.
Zdenka Resnik in Bernarda Kričej
Foto: SŠ Zagorje