torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes dogaja

Danes v trboveljski knjižnici domoznanski večer z Antonom Liscem, v hrastniški pa pogovor z župnikom Martinom Golobom in avtorjem knjige Na spletni prižnici Lojzetom Grčmanom. Ob svetovnem dnevu lutk razstava knapovskih v hrastniškem muzeju, v domu Svoboda Dobrna pa menjava semen. Nadaljujejo se tekmovanja Temsig mladih glasbenikov. Ogledate si lahko tudi precej razstav in udeležite običajnih četrtkovih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 21. marec 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo delno jasno. Popoldne bo oblačnost naraščala, od severa se bodo začele pojavljati krajevne plohe, ki bodo zvečer prehodno zajele večji del Slovenije. Ponekod bo zapihal severni do severozahodni veter. Jutranje temperature bodo od -1 do 4, najvišje dnevne od 16 do 22 °C.

Jutri bo deloma jasno, več oblačnosti bo predvsem v vzhodni Sloveniji. Zjutraj bo ponekod po kotlinah megla. V soboto bo sprva sončno, popoldne pa bo oblačnost od zahoda naraščala. Zvečer bo v zahodnih krajih začelo rahlo deževati. Pihal bo jugozahodni veter.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Danes predvidoma 7.30 ure do 14.00 ure bo popolna zapora prometa na regionalni cesti skozi Kisovec z obvozom skozi Loke pri Zagorju zaradi asfaltiranja. Tovorni promet bo preusmerjen nazaj na regionalno cesto. Izvoz iz Petelinkarjeve ceste se bo sprostil takoj, ko bo asfaltirano in ustrezno povaljano, mimo priključka.

Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Roš, izvod Spodnji Roš (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP IBT TIOT (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 12 ure iz TP Klenovik, izvod Klenovik, od 11 do 14. ure pa iz TP Konjšica 2, izvod Zgornja Konjšica (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Domoznanski večer z Antonom Liscem

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje se enkrat mesečno sestaja domoznanska skupina. Danes ob 18. uri pripravljajo posebno srečanje, ob 10. obletnici zadnje rudarske stavke gostijo vodjo stavkovnega odbora in stavke Antona Lisca. Spregovoril bo o stavki, o rudarstvu in še o čem, na srečanjih pa se vedno spodbuja tudi debata, tako da ne dvomimo, da bo tokrat še posebej zanimivo. Domoznanska skupina vedno sprejema nove člane, predhodna najava ni potrebna. Prijazno vabljeni.

Domoznanstvo je dejavnost, ki obsega raziskovanje, proučevanje in opisovanje določenega upravnega območja, v okviru dejavnosti pa se ustrezno hrani, popisuje in drugače obdeluje gradivo, ki je v tem okolišu tukaj nastalo, so ga ustvarili avtorji, ki so povezani z območjem, ali pa se po vsebini nanaša na to obsežje. Če poenostavimo – Knjižnica Trbovlje se ukvarja z lokalno, zasavsko dediščino, domoznanska skupina pod vodstvom Roberta Čopa pa o dediščini razpravlja in jo v skladu z lastnimi interesi in pobudami dopolnjuje ter ohranja živo. Člani skupine so dobro sprejeli tudi gostujoča predavanja, zato se trudijo, da srečanja popestrijo in medse povabijo goste, ki so nemalokrat prava zakladnica informacij.


Marionetno gledališče Jurček

Razstava lutk

Na svetovni dan lutk, v četrtek, danes 17. do 19. ure pripravljajo razstavo lutk v marionetni dvorani v muzeju Hrastnik. Jurček – najbolj klepetava lutka, vas bo osebno popeljal skozi čarobni svet knapovskih marionet, ki so značilne samo za Hrastnik!. Prav tako vam bodo predstavili naslednike teh edinstvenih lutk. »Pridružite se nam in doživite čarobnost, ki jo prinaša naša bogata kulturna dediščina! Veselimo se vašega obiska,« so zapisali organizatorji.


Knjižnica Antona Sovreta

Na spletni prižnici – Martin Golob in Lojze Grčman

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku pripravljajo danes ob 18. uri zanimiv pogovor o knjigi Na spletni prižnici. V času epidemije je katoliški duhovnik preko spleta preprosto in prisrčno nagovarjal številne sledilce, spodbujal ter prinašal oznanilo v medijski svet. O njegovem prvencu, odnosih, ki so se stkali in tradiciji, ki jo na inovativen način prinaša v družbo, se bo z Martinom Golobom in Lojzetom Grčmanom, avtorjem knjige Na spletni prižnici, pogovarjala Irena Senčar.


Hortikulturno društvo

Izmenjava semen

Hortikulturno društvo Trbovlje v prostorih DKD Svoboda Dobrna (Kantina) na Ribniku v Trbovljah pripravlja danes ob 17. uri izmenjavo semen na posebej pripravljeni stojnici. »S seboj prinesite viške vaših semen. Semena si bomo medsebojno brezplačno zamenjali, če želite, pa lahko viške tudi komu podarite.  Zaželeno je, da semena prinesete v manjših papirnatih vrečkah in napisom, kakšna semena vsebuje (lahko uporabite star časopisni papir …). Poleg semen, si bomo izmenjali tudi kakšne dobre nasvete in izkušnje pri naravnem vrtnarjenju, pa tudi druženje vrtičkarjev je vedno poučno in zanimivo,« so zapisali v vabilu organizatorji.


Glasbene šole

Temsig

V Sloveniji poteka tekmovanje Temsig, na katerem sodelujejo učenci glasbenih šol Sloveniji, ki igrajo različne instrumente in tudi glasbene skupine. Danes poteka tekmovanje kitaristov, kontrabasistov in violončelistov (velja tudi za žensko obliko). Tekmovanje kitaristov poteka v Glasbeni šoli Logatec, violončelistov v Glasbeni šoli Kamnik, kontrabasistov pa v Glasbeni šoli Hrastnik.


Galerija Medija

Slikarska razstava Samo Šiles

V Galeriji Medija v Zagorju je odprta slikarska razstava slikarja Sama Šilesa. Šiles je bil roje 3. decembra 1963 v Ljubljani. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani in študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Diplomiral je leta 1992 pri Metki Krašovec. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in fotografijo. Zaposlen je kot učitelj likovne umetnosti na Gimnaziji in srednji ekonomski šoli Trbovlje. Živi v Zagorju ob Savi. Imel je samostojne razstave v Škofji Loki, Ljutomeru in večkrat v Zagorju, Trbovljah in Ljubljani. Sodeloval je tudi na skupinskih razstavah.

Galerija Medija je odprta ob ponedeljkih in  četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Razstava Sama Šilesa bo odprta do 15. aprila.


DDT

Razstava Art Kum 2023

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled likovna razstava Društva za umetnost Kum Art Kum 2023. Po desetletjih likovnega ustvarjanja na zasavskem očaku je zaživela ideja, da bi se ustvarjalke in ustvarjalci družili na izbranih mestih, od koder se vidi vrh Kuma. Ta ideja se je uresničila avgusta 2023, ko je ex tempore Art Kum prvič potekal v prijetnem okolju t. i. Zoisove graščine na Počakovem, ki je v lasti ameriškega priseljenca Chrisa Millerja. Na razstavi so na ogled likovna in fotografska dela ter eno kiparsko delo. Svoja dela predstavljajo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razboršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnković, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže in Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 31. marca. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure. V soboto, 23. marca, bo galerija zaprta.


Kulturni dom Kisovec

Razstava Bojan Čokl

V avli kulturnega doma Kisovec je na ogled razstava slikarja Bojana Čokla, ki je po končani OŠ v Gorišnici končal Gimnazijo na Ptuju in se v študijskem letu 1967/68 vpisal na Pedagoško akademijo (likovni pouk) v Mariboru. Njegovi profesorji so bili akademski slikarji in kiparka  Lajči Pandur st., Maks Kavčič, Bojan Golija, Slavko Kores in Vlasta Tihec. Po končanem študiju se je leta 1970 preselil v Kisovec, kjer ga je ravnatelj izlaške OŠ Davo Sušnik na predlog slikarja Toneta Leskovška zaposlil v šoli kot učitelja likovnega pouka. Istočasno je poučeval še v OŠ dr. Slavka Gruma in dve leti na Trgovski šoli Trbovlje. Od leta 1972 je član in tajnik Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje, udeleženec kolonije je bil v letu 1971. Leta 2005 je prejel zagorsko plaketo dr. Slavka Gruma za dosežene uspehe na kulturno – umetniškem področju.


KC DD Zagorje

Razstava likovne skupine DOM

Likovna skupina DOM in Kulturni center Delavski dom Zagorje sta v počastitev praznika dneva žena pripravila razstavo članov likovne skupine DOM v avli KC Delavski dom Zagorje. »Že vrsto let lahko opažamo tesno povezavo med naravo in Likovno skupino DOM, pri obeh se namreč približno v istem času pojavi brstenje. V naravi vzbrstijo rastline, v likovni skupini pa umetnine in nekaj tokratnega brstenja boste lahko videli, če boste obiskali razstavo v avli Delavskega doma Zagorje. To pot se likovniki niso odločili za določeno poimenovanje razstave, vsak avtor je pač prispeval tisto, kar ga kot likovnika najbolj zanima in to na način, ki mu najbolj ustreza. Zaradi tega je razstava  zelo pestra ne le po vsebini, ampak tudi po izboru ustrezne tehnike,« je ob razstavi zapisal slikar Milan Razboršek. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja (https://www.facebook.com/KnjiznicaTrbovlje) v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v marcu na ogled razstava avtorskih fotografij člana skupine Fotki Tilna Drameta.

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je v marcu na ogled razstava Glasba in ples Društva zasavskih klekljaric Srčevke.

V knjižnici v Kisovcu je marca na ogled razstava fotografij članov skupine Fotki z naslovom Detajli.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Zelena meja

ob 18. uri

Drama, izvirni naslov Zielona granica (Belgija, Češka, Francija, Nemčija, Poljska, Turčija, ZDA, 2023), režija Agnieszka Holland, scenarij Maciej Pisuk, Gabriela Lazarkiewicz, Agnieszka Holland, igrajo Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Behi Djanati Atai …

Begunci z Bližnjega vzhoda in Afrike se poskušajo prebiti skozi nepredvidljive in močvirnate gozdove na tako imenovani »zeleni meji« med Belorusijo in Poljsko, da bi dosegli Evropsko unijo. Ti ljudje, med katerimi so tudi številni otroci in upokojenci, so zgolj igračke v geopolitični krizi, ki jo je umetno proizvedel beloruski diktator Aleksander Lukašenko. V filmu spremljamo usodo članov sirske družine, ki so jih med trajanjem vojne v njihovi državi zvabili v Evropo z obljubami o varnem prehodu meja, a so nato obtičali v prostranih poljskih gozdovih. V to nevidno vojno pa so vpleteni tudi aktivisti in vojaki, ki ravno tako bijejo svoje notranje bitke.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Vesna Ojsteršek

Na današnji dan se je leta 1968 v Trbovljah rodila namiznoteniška igralka in trenerka Vesna Ojsteršek. Z namiznim tenisom se je začela ukvarjati pri šestih letih v NTK Kemičar Hrastnik. Sodelovala je na treh balkanskih igrah, 26 mednarodnih turnirjih, 15 evropskih prvenstvih in na dveh svetovnih prvenstvih ter skupaj opravila 46 nastopov za državno reprezentanco Jugoslavije. Svojo športno kariero je končala pri 23 letih in se podala v poslovne vode. Leta 2002 sta s sestro Andrejo Ojsteršek Urh in njenim možem Jožetom Urhom obudili hrastniški namizni tenis. Od 2010 je opravljala delo selektorke slovenske ženske namiznoteniške reprezentance.


Ladko Korošec

Na današnji dan je leta 1995 v Ljubljani umrl eden najvidnejših slovenskih opernih pevcev Ladko Korošec, ki se je rodil v Zagorju ob Savi. Petje je študiral na Glasbeni akademiji v Ljubljani pri profesorju Juliju Betetu, poleg petja pa je obiskoval tudi dramsko šolo. Že v mladosti je sodeloval v amaterskih gledališčih. V času študija je začel nastopati v ljubljanski Drami, kasneje (1941–71) je bil angažiran v Operi SNG kot solist in prvak opere.


Nande Razboršek

Na današnji dan leta 2010 se je v Zagorju poslovil publicist, kulturno prosvetni delavec, pesnik in pisatelj Nande Razboršek. Njegovo pravo ime je bilo Fortunat. Rodil se je 18. oktobra 1932 v Polšini pri Trojanah v občini Zagorje ob Savi. Služboval je na OŠ v Toplicah v Zagorju, kjer je poučeval slovenski jezik in književnost, od leta 1982 do leta 2004, ko se je upokojil, pa je bil direktor Delavskega doma v Zagorju. Štirideset let je bil predsednik Slikarske kolonije Izlake – Zagorje in sodeloval pri mnogih likovnih in nelikovnih razstavah v Delavskem domu Zagorje in v Medijskih toplicah.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji

Vsako leto 21. marec obeležujemo kot svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji. Na ta dan je leta 1960 policija ubila 69 ljudi na miroljubnem protestu proti apartheidu v Sharpevillu v Južnoafriški republiki. Ob imenovanju 21. marca za svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji leta 1966 je Generalna skupščina pozvala države k večjemu trudu za izkoreninjenje rasne diskriminacije.

Kot del programa za prvo desetletje boja proti rasizmu in rasni diskriminaciji je Generalna skupščina leta 1979 pozvala vse države k spoštovanju tedna solidarnosti z ljudstvi v boju proti rasizmu in rasni diskriminaciji, ki se začne z  21. marcem.


Svetovni dan Downovega sindroma

Generalna skupščina OZN je razglasila 21. marec za svetovni dan Downovega sindroma, saj ta datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma -dodaten kromosom na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici. Razpoznavni znak tega dne so pisane kratke nogavice, ki opozarjajo, da so ljudje, ki živijo na Zemlji, raznoliki: mnogo njihovih potreb je univerzalnih; nekateri med nami pa imajo – zaradi različnih razlogov – tudi posebne potrebe. Mednje sodijo posamezniki z Downovim sindromom, saj dodaten kromosom v njihovih telesnih celicah vpliva na njihov duševni in telesni razvoj.


Svetovni dan lutkarjev

Od leta 2003 lutkarji po vsem svetu 21. marca praznujejo svetovni dan lutk. Lutke so seveda posebej priljubljene med otroki, saj ji lutke pomenijo čisto nov in zanimiv svet. Vendar so tudi predstave za starejše zelo zanimive in marsikdaj poučne. Mednarodno združenje lutkarjev Unima vsako leto naprosi znane ljudi, ki delujejo na področju lutkarstva, da napišejo poslanico (svetovno in slovensko).


Svetovni dan poezije

UNESCO je leta 1999 21. marec razglasil za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije po vsem svetu. UNESCOV namen je zagotoviti prepoznavnost ter spodbuditi nacionalna, regijska ter mednarodna poetska gibanja. Poezija je prostor, v katerem se srečujemo skozi besedišča vseh barv, ritmov in zvokov, ki ujamejo bistvo človeškega bitja, njegove občutke ter dialog in sporazumevanje. Vsak jezik ima svojo poezijo in vsak človek ima svoj ključ do poezije.


 

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor