Že drugo leto živimo v drugačni realnosti – dneve in življenje prilagajamo koroni. A življenje se zaradi tega ne sme ustaviti, zato so v Srednji šoli Zagorje sledili motu, da je sreča na strani pogumnih. V mesecu avgustu so kljub nestanovitni epidemiološki situaciji izpeljali nov Erasmus + projekt. Trije spremljevalci so 23. avgusta odpeljali 16 dijakov programov gastronomija, gastronomske in hotelske storitve in trgovec na tritedensko praktično usposabljanje z delom (PUD) v Španijo na otok Tenerif.

Otok Tenerif je globoko v Atlantskem oceanu, na pol poti med Afriko, Evropo in Ameriko. »Dijaki so se po prihodu na Tenerif najprej seznanili s partnersko organizacijo – FU International Academy, s katero gojimo dobre, profesionalne in vsako leto bolj in bolj tudi že prijateljske odnose,« pravi vodja mednarodnega sodelovanja v Srednji šoli Zagorje Maruša Kolar.

Dijaki so se udeležili tečaja spletnega marketinga in se spoznavali z delom kuharjev in natakarjev v restavracijah in hotelih. V sklopu spletnega marketinga so vsak dan, 5 dni v tednu, 6 ur spoznavali nova programska orodja, se učili spletne prodaje, izdelovali reklamno gradivo in na koncu pokazali novo pridobljeno znanje z lastnimi predstavitvami. Celoten tečaj je potekal v angleškem jeziku, mentorji so bili sodelavci s FU Academy.

Gastronomi pa so delali v treh gostinskih obratih, kjer so pridobivali nova znanja s področja gastronomije, urili znanje tujega jezika in nadgrajevali svoje znanje v strežbi. Ob koncu so vsi dijaki prejeli potrdila Euro Pass, ki so verificirani certifikati v mednarodnem merilu, potrdila o udeležbi v projektu Erasmus+, hkrati pa jim bo v šoli priznan tudi PUD.

Dva dneva sta bila namenjena prostemu času, počitku in strokovnim ekskurzijam. Dijaki so si ogledali enega najvišjih vulkanov v Evropi (Teide), se ustavili v etnološki vasi La Orotawa, svojo adrenalinsko plat izživeli v največjem vodnem zabaviščnem parku Siam Park. Ogledali so si tudi živalski vrt Loro Park, v katerem so v avtentičnem okolju videli najbolj zanimive, eksotične in redke živali ter uživali v predstavah delfinov, ork, papig, pingvinov in opic. Kar je ostalo prostega časa, so ga namenili poležavanju ob bazenu, kopanju v Atlantskem oceanu, igranju namiznega tenisa, tenisa in mini golfa in tekmovanju v odbojki ter učenju surfanja.

Po treh tednih se je bilo potrebno vrniti domov. Na rodna tla so prišli vsi čili in zdravi, prepričani, da to ni zadnja tovrstna izkušnja. »Mi pa se že pripravljamo na nove izzive, ki jih bomo zelo kmalu uresničili na Siciliji, v Valenciji, na Portugalskem in ponovno na Tenerifu. Ostajamo namreč ena od vodilnih šol v izvajanju Erasmus+ projektov,« je zadovoljna in polna načrtov Maruša Kolar.

MK

Foto: Srednja šola Zagorje