petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Zagorski častniki v Pivki

V soboto 8. junija, se je 38 članov OZSČ Zagorje ob Savi odpravilo na strokovno ekskurzijo v Pivko.

V Parku vojaške zgodovine Pivka smo opravili voden ogled, ki se je začel kar pred vhodom v muzej, ki se nahaja v kompleksu nekdanje vojašnice v Pivki. Po začetnih besedah o nastanku muzeja in zbirk, ki so razstavljene, smo se odpravili do impozantne originalne nemške parne vojne lokomotive, ki je svojo zadnjo vožnjo kot del Jugoslovanskih železnic opravila v osemdesetih letih.

Nadaljevali smo z ogledom paviljona B in C, kjer je muzejska zbirka partizanskih tankov in ostale artilerije, ki je še vedno funkcionalna. Med drugim tudi letalo SOKO 522, ki je v vlogi nemškega lovca nastopal v številnih kultnih partizanskih filmih. Na krilih razstavljenega letala je še vedno možno videti ostanke »filmskega ličenja«. Ogledali smo si tudi motor britanskega lovskega letala Spitfire, ki je med drugo svetovno vojno strmoglavilo na Ljubljanskem barju. Motor je bil leta 2019 izkopan in je danes na voljo za ogled v popolnoma originalnem stanju. Iz njega še vedno kaplja več ko 80 let staro olje.

Ogled smo nadaljevali v paviljon A, ker domuje stalna razstava Pot v samostojnost, ki prikazuje potek osamosvojitve s poudarkom na vojni leta 1991. Dogajanje je pospremljeno z humorističnimi stripom izpod peresa vsem znanega Tomaža Lavriča (Diareja). Ogledali smo si življenje vojakov v takratni Jugoslovanski ljudski armadi ter potovali skozi proces osamosvojitve z njenimi glavnimi akterji. Razstava se konča v, za tisti čas, tipični slovenski dnevni sobi, kjer smo si na televizijskem ekranu ogledali večerna poročila ob osamosvojitvi Slovenije. V paviljonu A so prav tako razstavljena vozila iz Jugoslovanske ljudske armade, med drugim helikopter Gazela z oznako Velenje TO-001, ki je bilo takrat prvo zračno plovilo, ki je uspelo pobegnili iz jugoslovanskega letalstva, ter podmornica tipa P-913 ZETA, ki je v muzej prispela leta 2011.

Ob vrhunskem vodenju so ogled muzeja popestrili nekateri člani OZSČ Zagorje ob Savi, ki so vojaški rok služili prav v teh prostorih ter celo upravljali z nekaterimi razstavljenimi modeli.

Časa za počitek ni bilo veliko saj smo po ogledu Parka vojaške zgodovine nadaljevali pot do Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer. Tam so nam predstavili kraško naravo območja, ki smo ga obiskali. Začeli smo z razlago kraških pojavov in predstavitvijo vseh 17 presihajočih jezer, ki jih napaja »reka sedmerih imen«, ki tam teče pod imenom Pivka. V muzeju so nas seznanili tudi z okoljevarstveno problematiko čistih voda, ki je na Krasu zaradi narave tal še posebej pomembna. Ogled smo končali z ogledom krajšega filma, ki prikazuje jezera skozi letne čase. Ko smo se že želeli odpraviti proti zasluženemu kosilu, nas je presenetil prihod lika Martina Krpana s svojim kijem, ki je spremljal športnike, kateri so v Pivko prinesli olimpijski ogenj. Pospremili smo jih s vzkliki in aplavzom.

Okoli 14. ure smo sedli za mizo in se po dolgem dnevu pošteno okrepčali. Po kosilu pa se je začela pot nazaj v Zasavje. Vreme nam se služilo ves dan. Polni novih vtisov smo se pozno popolne izkrcali v Zagorju.

Jaka Kos

Foto: OZSČ Zagorje


 

Isti avtor