Skupina članov Območnega združenja slovenskih častnikov Zagorje ob Savi se je na povabilo OZSČ Bela krajina in Hrvaškega častniškega zbora Karlovačke županije v soboto, 29. julija, udeležila 25. spusta z naslovom Kolpa – Kupa 2023. Ta je bil letos že sedmi mednarodni, za spremembo pa tokrat ni potekal po mejni reki Kolpi.

Letos so nas člani OZSČ Bela krajina, tako kot vsako leto z dobrodošlico pričakali na kopališču v Metliki. Po krajšem pozdravnem nagovoru predsednika OZSČ Bela krajina Antona Krašovca smo se gostje iz cele Slovenije namestili v dva avtobusa, ki sta nas odpeljala do kraja Zvečaj pri Dugi Resi, kjer so nas sprejeli in z malico postregli člani HČZ Karlovačke županije. Tu nas je pozdravil predsednik Igor Majetić, nekaj besed o sami organizaciji vsakoletnih spustov Kolpa – Kupa in o sodelovanju s hrvaškimi kolegi pa je namenil tudi podpredsednik ZSČ Bojan Šoper.

Po uradnem delu smo se vsi udeleženci razporedili po raftih, ki so nas čakali na obrežju reke in jih enega za drugim prenesli do vode ter izpluli. Zagorjani smo se na povabilo kolegov iz Domžal pridružili njihovi skupini in tako dodobra zasedli raft. Reka Mrežnica je prav tako kot Kolpa mirna reka, bili pa smo opozorjeni, da je nevarna zaradi svoje globine. Ponekod je globoka celo do 18 m, so nam dejali domačini. Previdnost zaradi tega ni bila odveč in na koncu se je vse lepo izteklo. Tudi prehodi preko jezov so zaradi zadostnega vodostaja lepo potekali in ni bilo večjih težav pri premagovanju le teh.

Kar prekmalu pa smo dosegli cilj v Belavićih, kjer je bilo treba izvleči in pospraviti rafte, nekateri pa smo si za konec privoščili še malo plavanja v topli reki. Vendar se je bilo treba hitro preobleči in se udeležiti še uradnega zaključka, na katerem so zadovoljstvo izkazali tako organizatorji, kot tudi ostali udeleženci.

Gregor Pilpah

Foto: Gregor Pilpah