V soboto 29. julija so članice društva kmečkih žena in deklet Hrastnik pripravile kulinarične delavnice. Članice kuhajo v kuhinji medgeneracijskega centra na Dolu pri Hrastniku, tokrat pa so se zbrale v domu krajanov v Šavni Peči.

Rade brskamo po receptih naših babic, ko res ni bilo na izbiro razno raznih dodatkov, vendar so gospodinje uspele pripraviti okusne obroke in nahraniti družino. Ugotavljamo, da se tudi mlajše gospodinje z veseljem lotijo priprave preprostih jedi. Marsikaj raste v naravi, na domačih vrtičkih, na okoliških kmetijah pa lahko kupimo jajčka, skuto, smetano in poceni kosilo je hitro pripravljeno. V veliko veselje nam je tudi ustvarjanje s člani društva Sožitje iz Hrastnika.

V soboto smo se odločile, da skuhamo krompirjevo okisano enolončnico in štruklje. Seveda stare recepte malo posodobimo; enolončnica je lahko zelenjavna ali z dodatkom mesa.

Štruklji zahtevajo malo več časa, zato se priprave lahko lotimo na kakšen deževen dan, vključimo otroke in pripravimo malo večjo količino ter višek zamrznemo. Naši štruklji so bili iz kvašenega in vlečenega testa z raznimi nadevi, brez dodanega sladkorja. Uporabimo jih lahko kot prilogo mesu, raznim zelenjavnim omakam ali kot sladico. Na koncu jih posujemo z na maslu prepraženimi drobtinami.

Prav prijetno se imamo na naših kuharijah, tokrat so se nam pridružili tudi vaški otročaji, ki so z veseljem pojedli okusno kosilo.

Milena Zupan

Foto: Milena Zupan