V petek, 4. oktobra, so se člani Rudarskega muzejskega in etnološkega društva Srečno Zagorje v poznih večernih urah odpravili na dvodnevno ekskurzijo v Bosno in Hercegovino.

Tam so najprej obiskali rudarje v Rudniku rjavega premoga Breza. Ni naključje, pravijo, da so jim Slovenci in Zagorjani še posebej blizu, saj zagorsko podjetje Tevel uspešno sodeluje z njimi in s svojimi eksplozijsko varnimi izdelki pripomore k zagotavljanju varnosti v jamah. Zagorjane je sprejel tehnični vodja rudnika, pozdravil jih je tudi župan mesta Breza Munib Zaimović, ki je tudi diplomirani rudarski inženir. Presenečeni in počaščeni so bili, pravijo ko so videli, da je bila v čast njihovega obiska na upravni stavbi rudnika Breza izobešena slovenska zastava.

Po izčrpni predstavitvi delovanja rudnika Breza, ki ima že 100-letno tradicijo, so se ob pravi bosanski malici zapletli v pogovor. Prisotna sta bila tudi najstarejša člana društva, Franc Mlinar, ki je letos dopolnil 90 let, in dve leti mlajši Metod Malovrh, oba univerzitetna diplomirana inženirja rudarstva, ki sta vso kariero naklonila rudarstvu. Inženir Mlinar je nekaj let služboval tudi v BIH na rudniku v Banovičih. Ogledali so si še zunanje objekte rudnika in ob jašku skupaj zapeli rudarsko himno Stan rudarski, bodi nam pozdravljen.

Po druženju so nadaljevali vožnjo proti Sarajevu in si med potjo ogledovali naravo in okolico s še vedno vidnimi posledicami zadnje vojne. Po dobre pol ure vožnje so prispeli v Sarajevo, kjer so si vsak po svoje ogledali Baščaršijo in si privoščili najboljše čevapčiče ter pravo bosansko kavo.

Popoldne jih je pot popeljala še do čudovitega parka ob izviru reke Bosne Vrelo Bosne. Po ogledu so se odpravili v hotel v mestu Visoko, kjer so imeli večerjo in veselo družabno srečanje ob živi bosanski glasbi do poznih nočnih ur.

V nedeljo dopoldne so si ogledali piramide sonca, ki se nahajajo prav v mestu Visoko. Piramide so bile zgrajene pred približno 30.000 leti, raziskujejo pa jih šele od leta 2005. Sprehodili so se po že očiščenih rovih, ki naj bi po raziskavah segali vse do piramid. V rovih naj bi bila zdravilna klima za astmatike in na posameznih mestih močna pozitivna energija, ki pomaga pri zdravljenju.

Na poti domov so pohvalili pobudnika in glavnega organizatorja ekskurzije Francija Brinovca in sklenili, da se bodo naslednje ekskurzije z veseljem spet udeležili.

MMR

Foto: arhiv RMED Srečno Zagorje