V počastitev igmanskega marša v BIH se je skupina iz ZB NOB Zagorje ob Savi 28. januarja udeležila svečane proslave ob 81. obletnici znanega pohoda 1. proletarske brigade čez goro Igman proti osvobojeni Foči.

Med več tisočglavo množico iz držav bivše Jugoslavije se je proslave udeležilo tudi precej Slovencev, ki so prišli z avtobusi. Med uglednimi gosti sta bila kot vsako leto tudi Valerija Skrinjar Tvrz – Valči in edini še živeči udeleženec tega marša Albin Pibernik. Obisk proslave je bil del tridnevne ekskurzije, v okviru katere so Zagorjani obiskali tudi muzej Avnoja, se udeležili podpisa listin s pobratenimi občinami Tešanj, Konjic, Jajce in si ogledali mlinčke na Plivškem jezeru.

Pot nas je tokrat prvi dan vodila v Tešanj, kjer smo najprej položili venec pri spomeniku padlim, potem pa v prijetnem druženju in gostoljubju članov združenja antifašistov Josip Broz Tito preživeli nekaj prijetnih uric.

Drugi dan je bil naš postanek v Konjicu, kjer smo se prav tako poklonili padlim borcem s polaganjem venca v spremstvu predsednika njihovega združenja. Ogledali smo si muzej, mesto in Titov bunker.

Tretji, najbolj pomemben dan je bil odhod na Igman, na marš in osrednjo proslavo, kjer smo se ponovno srečali z našimi gostitelji in ostalimi tovariši, prijatelji iz vseh bivših republik.

Četrti dan smo zapustili Sarajevo. Postanek je bil v Jajcu, potem pa nas je pot vodila ob prelepem Vrbasu proti Banja Luki, Gradiški in naprej proti domu.

MD

Foto: ZB NOB Zagorje


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekVzhajajoče plesne zvezdice