Današnja sreda v Zasavju pa ne bo od muh. V Hrastniku bodo razglasili Zasavce leta, v Zagorju bo zanimiv koncert, v Trbovljah recital Kajugovih pesmi, na Dolu rokometna tekma. Pa še cel sveženj običajnih sredinih dogodkov. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 22. februar 2023


Vreme

Danes bo delno jasno. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 3, najvišje dnevne od 11 do 16 °C.

V četrtek in petek bo pretežno oblačno. V zahodnih in južnih krajih bo občasno rahlo deževalo. Še naprej bo razmeroma toplo. V soboto bodo padavine zajele vso Slovenijo in do večera v glavnem že ponehale. Po nižinah bo večinoma deževalo.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Od 20.2 do 25. februarja bo cesta zaprta vsak dan med 7.30 in 13.30 uro.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedani prekinitev oskrbe z električno energijo.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Topolovškovo, izvod Novi dom, Vrtec (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 10. ure iz TP Petelink, izvod Podlesnik (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve


Delavski dom Hrastnik

Zasavc leta

V Hrastniku bo Zavod Savus danes ob 19. uri pripravil prireditev Zasavc leta. Poleg Zasavca leta 2022 bodo proglasili tudi Zasavce leta za leta 2019, 2020 in 2021. Z dobitniki teh nazivov ter nominiranci za Zasavca leta 2022 (Nermin Barjamović, Marjetka Bizjak, Darko Jorgić in Vlado Poredoš) se bodo pogovarjali novinarji uredništva časopisa Savus.

V kulturnem programu bodo nastopili člani Mešanega pevskega zbora Prosavus pod vodstvom umetniškega vodje Aljaža Bastiča. Slavnostna govornica na prireditvi bo dr. Maša Jazbec, Zasavka leta 2018, ki obljublja zanimiv pogled na sodobno Zasavje, ki ga bo popestrila s posebno gostjo. Vstop je prost.


Glasbena šola Zagorje

Klavirski koncert Vida Ibica

V dvorani Glasbene šole Zagorje bodo danes ob 18. uri pripravili koncert Društva klavirskih pedagogov Slovenije v okviru 21. Klavirskih dnevov Pianissimo. Nastopil bo 20-letni pianist iz Kopra Vid Ibic. Po šolanju v Sloveniji letos končuje dodiplomski študij na graški Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. Doslej je osvojil sedemindvajset priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih, med njimi deset absolutnih prvih mest, med njimi v Zagrebu na Hrvaškem, trikrat v Sloveniji, v Gorici v Italiji in v Kanadi … Znanje izpopolnjuje na poletnih šolah in seminarjih, snema, veliko nastopa kot solist in z različnimi orkestri.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Recital Kajuh

V Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah bodo nocoj ob 19. uri pripravili literarni večer v okviru Kajuhovega leta. Recital pesmi Karla Destovnika Kajuha bodo predstavili učenci Osnovne šole Ivana Cankarja. Na vabilo ljubiteljem poezije so zapisali Kajuhove verze:

Biti mlad v teh težkih časih,

To se pravi brez mladosti biti mlad,

Zreti starega sveta propad,

Skrivati premnogo nad,

To se pravi biti mlad …

Pa je vendar sreča biti mlad,

Biti mlad in poln nad.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Malce zaskrbljen

Na mladinskem oddelku v Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah bodo danes ob 17. uri pripravili pravljično urico, v kateri bodo prisluhnili zgodbi z naslovom Malce zaskrbljen Ciare Gavin.

Ko se Podlasec znajde v veliki, jezni nevihti, zgradi trdnjavo, da bi se skril v njej. Toda potem sreča Krta, ki se rad igra v vetru in taca po dežju. Lahko Podlasec prežene svoje strahove in najde veselje ne glede na vreme? Odlična zgodba za velike in male skrbi.


Dvorana Dolanka Dol pri Hrastniku

Dol TKI Hrastnik : Radovljica

Rokometaši RK Dol TKI Hrastnik se bodo po treh tekmah, ki so jih v spomladanskem delu 1. B SRL odigrali v gosteh, tokrat predstavili domači publiki v dvorani Dolanka. Tekma z ekipo RK Radovljica se prične danes ob 19. uri.

 


MC ZoS

Telovadba za zlata leta

Pod okriljem Mladinskega centra Zagorje ob Savi vsako sredo od 17. ure dalje pod vodstvom Milana Bedrača v dvorani MC ZoS (Proletarec) poteka tudi Telovadba za zlata leta. Vadba je namenjena vsem, ki želijo z aktivnim življenjem v prijetni družbi popestriti svoj vsakdan in izboljšati kakovost svojega življenja. Poudarek je na krepitvi globokih mišic trupa, ki so pomembne za pravilno pokončno držo in zdravo ter gibljivo hrbtenico. Vadba vključuje tudi vaje za koordinacijo telesa, za pridobitev vzdržljivosti, za moč in gibljivost celega telesa ter pripomore k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju.


 

Knjižnica Antona Sovreta

Kufe klub

Projekt je namenjen uporabnikom knjižnice, ki imajo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja, poslušanja, raziskovanja, so vedoželjni, ustvarjalni … Gre za druženje, krepitev medsebojnih odnosov in solidarnosti ter spodbujanje medgeneracijskega povezovanja in prostovoljstva. Aktivnosti in tematike imajo poudarek na domoznanstvu. Kufe klub bo odprl vrata v knjižnici danes ob 10. uri.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea bodo nocoj ob 18. uri odprli koprodukcijsko razstavo v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstavo bo predstavila Nataša Polajnar Frelih, za glasbeni program bo poskrbela Glasbena šola Zagorje. Razstava bo odprta mesec dni. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Trbovlje

Jože Potokar Cvrčo: Retrospektiva

V galeriji DDT je odprta razstava Jožeta Potokarja – Cvrča Retrospektiva. Retrospektivna razstava prinaša pogled na bogato umetniško pot trboveljskega rojaka Jožeta Potokarja – Cvrča. Njegov umetniški izraz je močno zaznamovala poklicna pot rudarja, kar se vidi iz številnih njegovih del, za katere je navdih poiskal v domačem, »knapovskem« okolju. Preizkuša se v številnih likovnih tehnikah, širom po Sloveniji pa je znan kot izjemen risar in grafik. V zadnjih letih ogromno časa posveča tudi mentorstvu in prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na naslednji rod umetnikov. Njegov opus sestavljajo motivi krajin, ženskih aktov in portretov. Še posebej je izpostavljen motiv črne kuhinje in živali, najbolj njemu tako ljubih konjev. V motive subtilno vnaša pretanjene občutke in zaznave, da jih lahko obiskovalec brez težav prepozna in ponotranji. Razstava bo na ogled do 26. februarja.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Razstava Vozel

V galeriji Knjižnice Trbovlje je do konca februarja odprta razstava risb in slik Lana Vozla, učenca 9. razreda OŠ Tončke Čeč Trbovlje.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo avtorice Metke Stergar. Razstava bo odprta do 13. marca 2023.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan skromnosti

Danes je v koledarju nevsakdanjih dni zapisan dan skromnosti. Pohvalite druge za njihove dosežke. Ne hvalite se s svojimi. Razmislite o svojih napakah. Saj je samo en dan v letu.

 


Savus