V soboto, 10. septembra, so se že tretje leto po vrsti člani Območnega združenja slovenskih častnikov Zagorje ob Savi udeležili 10. tradicionalnega častniškega kolesarskega kroga Adam Ravbar. Kolesarjenje vsako leto organizira OZSČ Domžale v spomin na dogodke iz osamosvojitvene vojne.

Letošnji kolesarski krog je bil jubilejni, zato je bilo udeležencev več kot prejšnje leto. Med postanki so o dogodkih med osamosvojitveno vojno v teh krajih spregovorili takratni aktivni udeleženci. Najprej jih je v Lukovici županja pogostila s trojanskimi krofi in osvežilno pijačo, v Mengšu jih je predsednik OOZVVS Mengeš Marko Trampuž pričakal v spremstvu Veteranske sekcije Mengeške godbe. V Trzinu je pred hišo, na kateri je spominsko obeležje, predsednik OZSČ Domžale Milan Narat nazorno opisal, kako so potekale takratne aktivnosti. V Domžalah pri pomniku osamosvojitvene vojne v parku je nekaj besed spregovoril predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale Janez Gregorič.

»Za našo trojico kolesarjev se je kolesarjenje pričelo že prej, ker smo se s kolesi odpravili iz zagorske doline in smo do starta pridelali že več kot 20 km za ogrevanje,« so sporočili iz OZSČ Zagorje. »Ob zaključku smo vsi kolesarji prejeli spominske medalje, postregli so nam z vojaškim pasuljem, udeleženci pa smo sami poskrbeli za prijetno vzdušje. Ko smo se dodobra podprli in odpočili, smo Zagorjani ponovno sedli na kolesa in se s prijetnimi vtisi odpravili proti domu,« so še ponosno dodali.

Savus

Foto: Gregor Pilpah