Na letošnji festivalu Funšterc v Hrastniku so v soboto, 10. septembra, podelili letošnje priznanje Zlati kuolm. Spletni portal Zon ga podeljuje najboljši turistični atrakciji Zasavja. Prejel ga je akademski kipar Zoran Poznič za kip Rudar Prometej.

»Ideja Zlatega kuolma je stara približno pol desetletja, ker smo želeli spodbuditi miselnost o Zasavju kot turistični destinaciji. In, če smo takrat komaj sestavili 10 točk in jih dali na glasovanje, bi jih letos brez kakršnih koli težav imeli vsaj 3 krat toliko,« je ob podelitvi dejala urednica Zona Neža Grmšek.

Zlati kuolm je za letošnjo podelitev oblikovala Marjeta Hribar. Jajce zmaja iz Čemšeniške planine, zavito v baker po vzoru Valvasorja je prejel največji pomnik rudarjem v Zasavju – Rudar Prometej avtorja Zorana Pozniča. Dobitnik priznanja je priznanje prejel z nasmeškom in komentarjem, da bo priznanje na njegovi najbolj vidni polici.

Najboljšo turistično atrakcijo so izbrali z glasovanjem bralci Zona. Odločili so se za 8-metrsko skulpturo na Ostrem vrhu. Drugo mesto so si z izenačenimi točkami delili Pot Srečno in Lesarius iz Polšnika. Pobudnik vzpostavitve rudarske 30 kilometrske poti Drago Podreberšek je povedal, da je rudarska vez izjemno pomembna v naših krajih in je tako pot od Laškega mimo Hrastnika, Trbovelj in do Zagorja odlična priložnost za ohranjanje vezi tudi še mnoga leta. Odličnega drugega mesta se je razveselila tudi družina Kos, ki je v svojih lesarskih delavnicah vzpostavila 7-čutni muzej Lesarius, kjer ohranjajo staro lesarsko orodje in les predstavijo v povsem novih dimenzijah.

Savus

Foto: Branko Klančar (fotografije v tekstu), J. Peklar Atelje fotografije (naslovna)