Z današnjim dnem bodo spet odprli vrata v nekaterih gostinskih lokalih, knjižnicah, specializirane trgovine, frizerski, masažni in kozmetični saloni, cerkve. S treningi bodo lahko pričeli vrhunski športniki. Vse dejavnosti bodo morali seveda izvajati ob upoštevanju zaščitnih ukrepov. Pozor: ponekod bo spet treba plačati parkirnino.

Gostinski lokali

Kako bo v Zasavju in kako hitro se bodo podjetniki in obrtniki prilagajali na nove možnosti, bomo videli. Kavo bomo lahko pili le na terasah lokalov in gostinskih vrtovih. Mize bodo gostinci razporedili tako, da bo med strankami meter in pol razdalje. Pri uporabi sanitarij bo treba uporabiti masko. WC-je bodo morali lastniki razkuževati vsako uro.

Trgovine

Poleg trgovin s hrano bodo od danes naprej lahko odprte tudi trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, izjeme so še vedno tiste v trgovskih centrih. Tam bodo lahko manjše trgovine odprte le, če imajo lasten vhod od zunaj. V trgovinah, kjer prodajajo tekstil in omogočajo pomerjanje oblačil, bodo morali lastniki med drugim zagotoviti razkuževanje in učinkovito prezračevanje kabin za pomerjanje po vsaki uporabi.

Frizerski, kozmetični in masažni saloni

Frizerski in kozmetični saloni ter saloni za nego živali prav tako danes odpirajo svoja vrata. Prav tako bodo pričeli delati masažni saloni. Stranke se bodo morale naročati po telefonu. Izvajalci storitev jih bodo naročali. Čakanje v salonih z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov namreč ni dovoljeno. Število strank, ki bodo lahko hkrati v salonu, bo omejeno.

Knjižnice in muzeji

Jutri, v torek, bodo odprli tudi vrata knjižnic. Toda bralci bodo lahko le vrnili ali prevzeli predhodno naročeno gradivo. Čitalnice, računalniške učilnice ipd. ostajajo zaprte. Prav tako v knjižnicah ne bo prireditev. Življenje se vrača tudi v muzeje, kjer bodo prav tako organizirali posamične obiske, ne pa skupinskih.

Cerkve

Verniki bodo lahko spet prihajali v cerkve k bogoslužju. Vsak bo moral v cerkvi nositi predpisano zaščitno opremo, pred vstopom v cerkev si bo moral razkužiti roke, blagoslovljene vode ne bo. Sveto obhajilo bodo prejemali le na roko. Tudi v cerkvah velja, da mora biti razdalja med ljudmi v klopeh najmanj poldrugi meter. To seveda pomeni, da bo vsaka druga vrsta prazna. Ta omejitev ne velja za člane istega gospodinjstva.

Storitve

Vrata bodo odprli tudi obrtniki in podjetniki, ki se ukvarjajo s storitvami na področju izdelave in popravil tekstilnih in usnjarskih izdelkov, čevljarji, izdelovalci ključev, fotografi, urarji, zlatarji, fotokopirnice. Upoštevati je treba, da je stik s potrošnikom minimalen. Tudi v teh dejavnosti bodo seveda morali upoštevati navodila NIJZ-ja.

Parkirnine

V mestnih občinah in tudi nekaterih drugih bodo ponovno pričeli zaračunavati parkirnine.

Treningi vrhunskih športnikov

Od danes naprej lahko pričnejo s treningi na športnih terenih tudi vrhunski športniki. Vendar le v nekontaktnih disciplinah, mogoči pa bodo tudi individualni treningi v ekipnih športih. Kakšni bodo napotki za izvedbo treningov, bodo športniki seznanjeni danes., ko bo o tem odločala vlada. Člani vlade bodo spregovorili tudi o možnostih tekmovanj v času pandemije novega koronavirusa.

Savus

Foto: arhiv Savus