Pretekli vikend so se zasavski policisti ukvarjali s štirimi manjšimi prometnimi nesrečami in štirikrat posredovali zaradi kršenja javnega reda in miru. Vozniku brez veljavne vozniške so zasegli vozilo, obravnavali so tri voznike v alkoholiziranem stanju (voznica je povzročila nesrečo), pa tri tatvine v trgovinah. Nudili so pomoč izgubljeni osebi, ukvarjali pa so se tudi s spletnimi goljufijami. V Zagorju je neznanec občanki snel denar iz računa, ker jo je prepričal, da ga nakazuje sinu, v Trbovljah pa je s prevaro neznanec občansko oškodoval za 6 tisoč evrov.


PP Zagorje ob Savi

V petek so obravnavali prometno nesrečo z manjšo materialno škodo in pobegom povzročitelja na parkirišču v Zagorju ob Savi. Policisti še zbirajo obvestila.

Obravnavali so tatvino denarnice z vsebino na območju Trojan.

Policiste so obvestili o goljufiji preko spletnih aplikacij. Neznani storilec je oškodovanko zavedel, da mu je v upanju, da je denarna sredstva nakazala sinu, le ta nakazala neznanemu storilcu. Policisti še zbirajo obvestila o storilcu kaznivega dejanja.

V nočnem času so bili policisti obveščeni, da po Zagorju ob Savi hodi starejša oseba, ki deluje izgubljeno. Policisti so omenjeno osebo našli, zaradi očitnih zdravstvenih težav pa je zanjo poskrbela ekipa NMP.

V soboto v nočnem času so policiste obvestili o preglasni glasbi. Policisti kršitve niso ugotovili.

Prejeli so tudi obvestilo o nepravilno parkiranem vozilu, ki je onemogočalo vključitev drugega vozila v promet. Na vozilo so nalepili obvestilo o prekršku.


PP Litija

V petek so na podlagi odredbe okrajnega sodišča v okolici Litije opravili hišno preiskavo. Med preiskavo so zasegli več vej delno posušene zelene rastline, za katero sumijo, da gre za rastlino konopljo. Zasežene predmete bodo poslali v analizo, nato sledi prekrškovni postopek.

V kraju Zagorica so policisti obravnavali prometno nesrečo z lahkimi telesnimi poškodbami. Nesrečo je povzročil voznik motornega kolesa zaradi nepravilnega prehitevanja. Pri tem je motorist dobil lažje poškodbe in je sam iskal zdravniško pomoč.

Obravnavali so dve tatvini artiklov iz trgovin v Litiji.

V nočnem času so obravnavali kršitev javnega reda in miru, sprla sta se občana.

V soboto so obravnavali prometno nesrečo z materialno škodo. Ker sta vozili in voznika izpolnjevala pogoje za udeležbo v cestnem prometu, so policisti izdali obvestilo o odstopu od ogleda nesreče.

Zvečer so na območju Šmartnega pri Litiji pri kontroli prometa policisti ugotovili, da je voznik osebnega vozila vozil v času, ko je imel zanj veljal ukrep prepovedi vožnje. Zasegli so mu vozilo, čaka ga še obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.


PP Hrastnik

V petek so policiste obvestili o kršitvi javnega reda in miru, vendar policisti kršitve niso ugotovili.

V soboto so policiste obvestili o nesoglasjih med sosedi. Kršitev niso ugotovili.


PP Trbovlje

V petek so obravnavali tatvino izdelkov v trgovini v Trbovljah v višini okoli tisoč evrov. Po končani preiskavi bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

V soboto so v dnevnem času obravnavali prometno nesrečo z materialno škodo. Povzročiteljica nesreče je vozila pod vplivom alkohola, opravljen preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,54 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Izdali so ji plačilni nalog in začasno odvzeli vozniško dovoljenje.

V nočnem času so pri redni kontroli prometa opravili postopek z voznikom, ki je odklonil preizkus alkoholiziranosti. Začasno so mu odvzeli vozniško dovoljenje, čaka ga še obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

V nočnem času so opravili postopek z voznikom, ki mu je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,58 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Tudi njemu so začasno odvzeli vozniško dovoljenje, čaka ga še obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Policiste so obvestili o kaznivem dejanju. Oškodovanko je preko spletnih omrežij kontaktiral neznanec, ter se predstavil kot delavec Microsoft podjetja. Dovolila mu je upravljanje računalnika na daljavo, zatem pa opazila, da ji je z računa banke zmanjkalo 6000 evrov. Policisti so sprožili preiskavo, o vseh okoliščinah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.


Nasvet

»Storilci običajno po telefonu kličejo na naključne številke ter prepričajo oškodovance, da je nekaj narobe z njihovim računalnikom. V nadaljevanju ponudijo popravilo ter želijo, da oškodovanec na računalnik namesti aplikacijo za oddaljen dostop. Nato pa zahtevajo plačilo popravila, v nekaterih primerih jim oškodovanci celo zaupajo podatke za dostop do spletne banke, iz katere nato sami opravijo nakazilo na bančne račune.

Spletni uporabniki imajo največji vpliv, da se tovrstna dejanja in oškodovanja preprečijo, zato v policiji svetujemo: ne zaupajte neznancem na spletu, neznancem ne posredujete osebnih ali bančnih podatkov in  ne omogočate jim oddaljenega dostopa do svojega računalnika ali spletne banke, pred kakšnim koli nakazilom sredstev predhodno po spletu preverite prejemnika, pred sklepanjem posla se pozanimajte pri znancih ali strokovnjakih (SI-CERT, policija, banka). Če ugotovite, da ste oškodovani, zadevo v čim krajšem času prijavite policiji ter svoji banki,« svetujejo na PP Ljubljana.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekZ’borke na Festivalu UP
Naslednji članekMagija flavte na Podkumu