Zavod za ohranjanje dediščine, kulture, vzgoje in izobraževanje Podkum pripravlja 9. mednarodni festival Ursus. Letos bodo v okviru festivala pripravili le koncert Magija flavte. Koncert bo v sredo, 28. septembra, ob 18.30 uri v muzejskem skednju domačije Medved na Podkumu.

Mednarodno priznani flavtisti Brina Kafol Žust, Boris Bizjak in Marko Zupan bodo nastopili z izborom skladb iz novega CD-ja, na katerem so kot prvi posneli Walckiersov Opus 93. Poleg tega so na programu Sonata za dve flavti W. F. Bacha, Suita Elkido Larsa Floeeja in selekcijo očarljivih duov iz slavne Mozartove opere Čarobna piščal.

Brina Kafol Žust

je pričela igrati flavto pri prof. Nataši Hladnik in prof. Mateju Grahku v Ljubljani. Šolanje je nadaljevala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju pri prof. Wolfgangu Schulzu in zaključila magistrski študij pri prof. Erwinu Klambauerju v Grazu (Avstrija).  Dodatno se je udeleževala mojstrskih seminarjev pri svetovno priznanih glasbenikih, med drugim pri Emmanuelu Pahudu, Robertu Aitkenu, Gaspar Hoyosu, Jamesu Galwayu in Felixu Renggliju. Brina je prejemnica številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih (1. nagrada na tekmovanju Temsig Slovenija, posebna nagrada za najboljšo interpretacijo na tekmovanju v Povolettu v Italiji).

Boris Bizjak

je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Fedji Ruplu in kasneje končal podiplomsko specializacijo na “Ecole Normale de Musique de Paris Alfred Cortot” pri prof. Pierru Yvesu Artaudu (CNSMDP), kjer je pridobil “Diplome superieur de concertiste”. Boris je osvajal prve nagrade tako doma kot v tujini. Bil je prvonagrajenec mednarodnega tekmovanja v Pikardiji (Francija). V Sloveniji je bil trikrat prvonagrajenec Temsinga kot solist in dvakrat v komorni zasedbi. Koncertiral je kot solist in komorni glasbenik v Sloveniji, Veliki Britaniji, Franciji, Italiji, Nemčiji, Avstriji, , Hrvaški, Srbiji, na Nizozemskem, Cipru in Kitajskem. Njegove izvedbe so bile predvajane na RTV Slovenija ter Radiju in televiziji Nice.

Marko Zupan

ima pestro mednarodno kariero kot solist, komorni partner, orkestrski glasbenik, improvizator, aranžer in profesor. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Parizu in na Mozarteumu v Salzburgu. Med študijem je postal nagrajenec več slovenskih državnih in mednarodnih tekmovanj, npr. v Trstu (2000, Italija), Picardieju (2004, Francija), Beogradu (2005, Srbija) in Braunschweigu (2011, Nemčija). Kot solo flavtist je igral z orkestri kot so Berliner Symphoniker, Filharmonia Sudecka, Philharmonisches Orchestre des Staatstheaters Cottbus, Evian Festival Orchestra, Mozart Sinfonietta Salzburgu, Neues Kammerorchester Potsdamu, Philharmonie der Nationen in drugimi.

Od leta 2010 poučuje na Akademiji za glasbo v Splitu, Hrvaška. Kot del svojih pedagoških dejavnosti vodi tečaje flavte po Hrvaški, Bosni, Sloveniji in na Japonskem. Kot solist in komorni glasbenik je nastopal na številnih festivalih. Koncertne dejavnosti ga vodijo po vsej Evropi, ZDA, Japonski, Kitajski, Južni Koreji, Vietnamu in Alžiriji. Objavil je več zgoščenk; s Triom Susak (flavta, saksofon, klavir), s flavtistom Borisom Bizjakom in pianistko Yoko Misumi. Pred kratkim je posnel dve zgoščenki nemške romantične glasbe za flavto in klavir s svojo dolgoletno pianistko Minko Popović-Ganev in zgoščenko v živo s koncerta improvizacije s pianistko Tino Mauko in harmonikarjem Juretom Torijem. Je umetniški vodja Mednarodnega glasbenega festivala Ursus v Sloveniji.

Savus

Foto: Ursus


 

Prejšnji članekZ računa ji je pospravil šest tisočakov
Naslednji članekDanes dogaja