Torek prinaša nekaj zanimivosti tudi v Zasavju. Poleg stalnih razstav vas danes posebej opozarjamo na tisto, ki si jo lahko ogledate tudi v dežju pod dežnikom. Pred Zasavskim muzejem je na ogled razstava o zgodovini TVD Partizan Trbovlje. V Zagorju bo spet igral Orkester. Danes je svetovni dan turizma. Poglejte ponudbo Zasavja in si naredite ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Torek, 27. septembra 2022


Vreme

Danes bo oblačno in deževno, vmes bodo tudi posamezne nevihte. Popoldne bo zapihal veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17 °C.

V sredo bo sprva delno jasno, po nižinah bo dopoldne precej nizke oblačnosti. Popoldne bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v hribih na zahodu bo občasno deževalo. Ponekod bo zapihal južni do jugozahodni veter. V četrtek in petek bo oblačno, občasno bo deževalo, pogosteje v zahodni polovici Slovenije. Vmes bodo tudi nevihte.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do hiše Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na cesti Hrastnik-Čeče bo na odseku Kolar-Rinaldo do 30. septembra promet občasno potekal izmenično po enem voznem pasu zaradi urejanja cestnega propusta.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju.

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Gore, Kopitnik 1, 2 in 3, Pikelj, Skopno Turje in Turje2 (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 12. ure iz TP Šklendrovec 2, izvod Jesenova ravan (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 10.30 ure iz TP Mihelca, izvod Debeli hrib (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Prapretno, izvod Hrovatič (nadzorništvo Hrastnik) in od 8. do 12. ure iz TP Švepovna (nadzorništvo Zagorje).


Prireditve

Open club ZMŠT

Open club bo odprt na strehi ZMŠT Trbovlje od 16. do 20. ure. Open klub ponuja naslednje »ugodnosti«: širša družbena socializacija, znanja, uporabna za življenje, možnost ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutek smiselnosti lastnega angažiranja mladih, možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


ZLU – Slovenske urice

Vsak torek ob 8. uri pripravlja Zasavska ljudska univerza v Rudarskem domu v Trbovljah Slovenske urice. Namenjene so vsem tujcem, ki bi se radi naučili sporazumevanja ali nadgradili svoje znanje v slovenskem jeziku. Obvezne so prijave, več informacij na spletni strani ZLU.


DDZ – galerija Medija Zagorje

Razstava Bagrata Arazyana

V galeriji Medija v Zagorju je do 23. oktobra odprta razstava slikarja Bagrata Arazyana, Armenca, ki živi in dela v Sloveniji. Lani je bil Arazyan tudi udeleženec Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Bagrat Arazyan se je rodil leta 1958 v Armeniji. Umetnik, oblikovalec, kurator, glasbenik, filozof deluje na širokem polju likovnega izražanja. Leta 1994 je soustanovil galerijo in oblikovalski studio Modus v Moskvi. Od leta 2017 soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti Pivka. Danes je razstava na ogled od 9. do 15. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Zagorje – kino

Orkester

ob 19. uri

V okviru Film Teatra bodo v Delavskem domu Zagorje nocoj zavrteli slovenski, no, tudi precej zagorski, film Orkester. Gre za komično dramo režiserja in scenarista Matevža Luzarja. Igrajo Gregor Zorc, Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Maria Hofstätter, Marjana Mlinarič Pikelj … in člani Pihalnega orkestra Svea Zagorje.

Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …


 

Na današnji dan

Milan Cerinšek

Na današnji dan se je leta 1923 v Škofji Loki rodil fotograf in častni občan Trbovelj Milan Cerinšek. Leta 1925 se je družina preselila v Trbovlje, kjer se je Milan leta 1937 pri mojstru Weissu začel učiti fotografiranja. Oblikoval je izjemen fotografski in filmski opus, ki je bil tudi vzorno urejen. Za svoje delo je dobil številna priznanja, med drugim je leta 2014 prejel najvišje priznanje Občine Trbovlje. Umrl je 25. novembra leta 2017 v Trbovljah.


Karel Hudomalj

Na današnji dan je leta 1944 v koncentracijskem taborišču Mathausen umrl zagorski rudar in komunist Karel Hudomalj. Rodil se je 18. oktobra leta 1905 v Lokah pri Zagorju. Bil je visok funkcionar v mednarodnem komunističnem gibanju, udeleženec spopada z Orjuno, med drugo svetovno vojno pa je organiziral odporniško gibanje na Dunaju v Avstriji. Leta 1940 so ga Nemci aretirali in ga poslali v delovno taborišče, od koder je pobegnil in na Dunaju organiziral mrežo avstrijskega odporniškega gibanja. Leta 1943 je na Dunaju urejal in izdajal protifašistično glasilo Die Wahrheit. Leta 1944 pa ga je Gestapo ponovno aretiral in ga poslal v koncentracijsko taborišče Mauthausen, kjer so ga na današnji dan obesili.


Svetovni dnevi

Svetovni dan turizma

Od leta 1980 dalje na današnji dan praznujemo svetovni dan turizma. Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije pri Organizaciji združenih narodov je na ta dan leta 1970 sprejela svoj statut, hkrati pa datum sovpada s koncem glavne turistične sezone na severni polobli in njenim začetkom na južni. Namen praznovanja je osveščanje o vplivu turizma na mednarodno skupnost in njene socialne, kulturne, politične ter ekonomske vrednote.


Savus