Najbolj nori koncerti te jeseni se bodo odvili v rudniški jami v Hrastniku. Koncerti globoko pod zemljo bodo izjemna izkušnja tako za poslušalce kot nastopajoče. Posamezni koncert bo lahko poslušalo samo 150 poslušalk in poslušalcev, saj je prostor v rudniškem rovu omejen.

Posebni koncerti

Na prizorišče koncerta se bo potrebno spustiti po Barbara vpadniku 40 metrov pod zemljo iz Hrastnika. Obiskovalci bodo morali imeti na glavah svoje čelade (priporočamo kolesarske), topla oblačila, športno obutev, luč in s sabo kakšno dekico.

Uporniška pesem spada v rudnik, kjer so se delavci vedno upirali težkim delovnim pogojem in nespodobnemu plačilu. In spada v Zasavje, kjer so delavke in delavci dvigali glave, kjer ljudje ne trpijo krivic. In to so v zgodovini vedno znova dokazovali.

V petek, 21. oktobra na Festival Up prihaja skupina Z’borke. Koncert bo ob 19. uri.

Z’borke

Feministični pevski zbor Z’borke je nastal marca leta 2014 kot odgovor na reproduciranje seksističnih, mizoginih besedil v popularni in zborovski glasbi.

Zaradi praznine, ki so jo Z’borke čutile na področju angažiranega zborovskega petja in kopice ljudskih pesmi, prirejenih za zbor, polnih seksizma, ženske pasivnosti, neenakovrednosti in stereotipov, so se odločile ustanoviti feministični pevski zbor. FPZ Z’borke deluje proti seksizmu, nehierarhično in antikapitalistično. Zbor spodbuja enakopravnost ter enake možnosti vseh, predvsem pa žensk in manjšin.

Z’borke so glasbena skupina, ki na Festivalu uporniške pesmi v Zasavju predstavlja pomemben temelj malo drugačne slovenske uporniške pesmi. Predstavljale bodo tudi nekakšen spomin na tradicijo uporništva zasavskih žensk. Te so vedno znale dvigniti glavo in pokazati svojo uporniško naravo: od delavk na dnevnem kopu na rudniku, ki so uprizorile prvo rudarsko stavko, do Ane Dimnik, Tončke Čeč, pa Pekotk in mam, ki so protestirale ob nesmiselnih koronskih ukrepih v šoli.

Karte na Moje karte.si

https://www.mojekarte.si/si/z-borke/vstopnice-1156185.html

Savus

Foto: Z’borke


 

Prejšnji članekPohod po rudarski poti
Naslednji članekZ računa ji je pospravil šest tisočakov