V Zagorju so v sredo, 9. februarja, ustanovili novo zeleno stranko Vesna. V poplavi zelenih strank je svojo drugačnost pokazala že z izbiro kraja, kjer začenja svojo politično pot. Zagorje ob Savi ima velik pomen zaradi trajnostnih prizadevanj, so zapisali v sporočilu za javnost v stranki.

V kulturnemu centru Delavski dom Zagorje ob Savi so bili na ustanovnem kongresu nove stranke Vesna izvoljeni sopredsednika stranke Urša Zgojznik in Uroš Macerl, podpredsednika stranke Jasmina Jerant in Klemen Belhar, pa tudi drugi organi stranke. Seveda so sprejeli tudi statut in program stranke.

Ustanovitev stranke so pozdravili in ji zagotovili svoje sodelovanje tudi številni predstavniki evropskih zelenih strank, med njimi Thomas Waitz, sopredsednik Evropske zelene stranke, Bas Eickhout in Ska Keller, sopredsednika skupine Zelenih v Evropskem parlamentu, Vula Tsetsi, generalna sekretarka skupine Zelenih v Evropskem parlamentu in mnogi drugi. Na ustanovnem kongresu so svojo dobrodošlico novi stranki izrekli tudi župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, koordinator Kluba neodvisnih županj in županov Marko Funkl, Dušan Plut, ekolog, nekdanji politik in prvi predsednik Zelenih Slovenije ter Manca Košir, novinarka, profesorica in publicistka.

“Stranko ustanavljamo z željo po vstopu v parlament, kjer bomo lahko zahtevali uresničitev glavnih zavez svojega programa na področju okolja, gospodarstva, kmetijstva, položaja mladih in delovanja demokracije,” je načrte stranke povzela sopredsednica Urša Zgojznik. Sopredsednik Uroš Macerl je ob tem pozval k pridružitvi stranki, saj “zmanjkuje časa, da bi le nemočno opazovali, kako se stanje slabša,” in dodal, da je čas, da “pokažemo vrata popolni razklanosti med ljudmi, okoljskemu kriminalu, socialni nepravičnosti in slabemu položaju mladih.”

Med najpomembnejšimi temami stranke bodo naložbe v zeleno gospodarstvo, trajnostne modele kmetovanja in ekološko pridelavo hrane, izboljševanje mobilnosti, pridobivanje energije iz resnično obnovljivih virov, reševanje stanovanjske problematike ter skrb za demokracijo, transparentnost in vseobsežnost političnega delovanja.

Savus

Foto: Vesna