»V začetku prihodnjega leta bomo naročili projekt rušitve nizkega dela Mehanike (nekdanje upravne zgradbe z delavnico). V prvi fazi je predvidena rušitev upravnega dela zgradbe, območje pa se bo uredilo kot začasno parkirišče. Dolgoročni načrti z Mehaniko so zdaj že jasni,« so ob srečanju z novinarji povedali na tiskovni konferenci Občine Trbovlje.

V Trbovljah je kar nekaj vzgojno izobraževalnih ustanov, med drugim podružnična šola Alojza Hohkrauta, enoti Ciciban in Mojca Vrtca Trbovlje ter Glasbena šola Trbovlje, ki so zaradi starosti v slabem stanju. Stroški vzdrževanja so neekonomični, rekonstrukcije naštetih objektov pa niso smiselne, saj stavbe in pripadajoča zemljišča ne ustrezajo veljavnim normativom vzgojno izobraževalnih dejavnosti.

»To so tudi glavni razlogi, zaradi katerih smo na Občini Trbovlje začeli presojati različne možnosti selitve zavodov na primernejše lokacije. Ob pomoči trboveljskih projektantov in arhitektov smo ugotovili, da bi bilo treba za nadomestitev obeh enot vrtca zgraditi nov objekt, medtem ko bi lahko oddelke podružnične šole premestili tudi na matično Osnovno šolo Trbovlje, če bi se jo nadzidalo (za nadzidavo je bilo pred leti tudi že izdano gradbeno dovoljenje),« so zapisali na Občini Trbovlje.

Najprimernejša lokacija za novi vrtec je glede na ugodno lokacijo, bližino zelenih površin in dostopnost območje nekdanjega industrijskega podjetja Mehanika Trbovlje z okolico na Trgu revolucije, dejansko v središču mesta. Danes so ti objekti prazni in prepuščeni propadanju, hkrati zasedajo kakovosten mestni prostor. Glavni objekt – stolp – je v dobrem stanju in zaradi svoje vizualne prepoznavnosti vreden rekonstrukcije.

V prostore Mehanike bi lahko preselili tudi Glasbeno šolo. Naj spomnimo. Najprej so razmišljali o preselitvi Glasbene šole v stavbo Partizana. Vendar je ta zgradba povsem neprimerna za pedagoško dejavnost. S preselitvijo v prostore bivše Mehanike pa bi sprostili prostor ob OŠ Tončke Čeč, kjer jim prav tako primanjkuje prostora za normalno šolsko dejavnost. S tem bi ubili dve muhi na en mah.

Vzporedno bi s preselitvijo enot vrtca in glasbene šole na novo lokacijo območja Mehanike rešili tudi težave z urejanjem mestnega prostora v okolici Trga revolucije. Odstraniti nameravajo dotrajane objekte Mehanike Trbovlje in OŠ Alojza Hohkrauta in urediti odprti prireditveni prostor ter parkirne prostore v kletnih etažah.

Občina je za prostorsko preveritev vseh teh umestitev v prostor naročila projektno nalogo, ki jo je izdelalo domače projektantsko podjetje, v prihodnjem letu pa nameravaj nadaljevati s projektiranjem. Kdaj bo dejansko prišlo do selitev, pa še ni povsem jasno.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekPodjetniški inkubatorji v Zasavju