Današnji torek prinaša nekaj zanimivosti tudi v Zasavje, predvsem pa bo kulturno obarvan. V Hrastniku bo gledališka predstava Čudež, v Zagorju pa predstavitev knjige Sanje Lončar.  ZLU vabi na predpraznično kulinarično in ustvarjalno delavnico, DPM Trbovlje pa na delavnico izdelave mazil. Sodelujete lahko tudi na tedenskih torkovih dogodkih ali si ogledate razstave, odprte v mesecu novembru. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 28. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes dopoldne bo dež od zahoda povsod ponehal in oblačnost ase bo trgala, popoldne in zvečer bodo posamezne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8 °C.

V noči na sredo se bo razjasnilo. V sredo bo pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo zjutraj megla. V četrtek bo spet oblačno, na zahodu bo že zjutraj ali dopoldne začelo deževati, dež se bo čez dan razširil nad osrednjo Slovenijo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Pazite: posebej je urejena pešpot zaradi zapore hodnika za pešce.

Na regionalni cesti v Trbovljah je na Trgu svobode do 5. decembra oviran promet zaradi obnove in prestavitev vročevoda.

Na regionalni cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja je do 31. decembra oviran promet zaradi komunalne in prometne ureditve.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes v Zasavju ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Samski dom (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Hrastnik

Čudež

KRC Hrastnik vabi na gledališko predstavo Čudež v izvedbi Narodnega doma Maribor ob 19.30 uri v Delavski dom Hrastnik. V središču dogajanja so zakonske težave Jane in Petra. V zakonu že nekaj časa pošteno škriplje. Vendar sta zbrala pogum in se odločila obiskati partnerskega svetovalca. Jima bo v seansi, ki jo vodi izkušen terapevt, uspelo rešiti njun odnos? Igrajo Tina Gorenjak, Primož Vrhovec in Jaša Jamnik. 


Knjižnica Mileta Klopčiča

Zamolčane zdravilne moči začimb – Sanja Lončar

Danes bo v prostorih mladinskega oddelka Knjižnice Mileta Klopčiča ob 18. uri predavanje Sanje Lončar. Knjigo Sanje Lončar o zamolčanih zdravilnih močeh začimb, so mnogi poimenovali kar začimbna biblija, saj  temeljito obdela 30 najbolj pogosto uporabljenih začimbnic, od katerih jih imate vsaj nekaj zagotovo že doma, ne da bi se zavedali, kako učinkovito vam lahko pomagajo pri različnih težavah. Sanja Lončar bo spregovorila kako učinkujejo na celoten potek naše presnove in tudi, kako velike so njihove moči proti različnim bakterijam, kako delujejo na rakave celice in zakaj so mnoge med njimi slovele kot afrodiziaki. Ščepec ustrezne začimbe vam lahko prinese tudi več antioksidantov kot pol kilograma sadja ali zelenjave.


DPM Trbovlje

Zeleni dotik

Danes Društvo prijateljev mladine Trbovlje v svojih prostorih na Trgu svobode organizira od 16. do 17.30 ure delavnico izdelave naravnih mazil in balzamov za ustnice na čisto poseben način. Za tiste starše, ki bi želeli sodelovati, vendar nimajo varstva za svoje malčke, smo pripravili možnost varstva. Tako se boste lahko popolnoma sprostili in uživali v ustvarjanju. Število mest je omejeno, delavnica je brezplačna.


ZLU

Predpraznična kulinarična delavnica

ZLU vabi na  čarobno predpraznično kulinarično delavnico, kjer bomo skupaj ustvarjali nekaj okusnega, sladkega in prazničnega. Delavnica bo potekala na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi ob 9. uri. Delavnica je za udeležence brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


ZLU

Predpraznična ustvarjalna delavnica

Danes bo na ZLU na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi ob 10. uri ponovno  predpraznična ustvarjalna delavnica. Delavnica je zasnovana tako, da vas popelje v svet ustvarjalnosti, kjer boste lahko izrazili svojo edinstveno kreativnost in napolnili svoje praznike s posebnim pomenom. Delavnico bo vodila prostovoljka Melita Pfeifer.


MC ZoS

Deutsche Kaffeezeit

Vsak torek od 10. do 11. ure v Mladinskem centru Zagorje ob Savi poteka Deutsche Kaffeezeit. »To je čas, ko se skupaj zabavamo, pijemo kavo in klepetamo v nemškem jeziku. Osveži in razvijaj svoje znanje nemškega jezika na neformalen način brez stresa. Sliši se dobro, kajne?,« pravijo v ZoS.


MC ZoS

RekreAktivna košarka

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


Delavski dom Zagorje

Art Kum

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je odprta likovne razstave Art Kum 2023. Razstavljali bodo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razgoršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava Foto klub Hrastnik

V Hočijevi galeriji v Delavskem domu Hrastnik je na ogled skupinska klubska razstava članic in članov Foto kluba Hrastnik ob 90 letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, Jernej Biderman, Tomaž Gnus, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar. Razstava je na ogled vsak delovni dan do 5. decembra od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Krst ratraka – februar 2023

V vitrini Foto klub Hrastnik pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Krst ratraka – februar 2023. Avtorica foto reportaže je Maja Rozman.

 


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Humanitarna akcija

V Knjižnici Toneta Seliškarja poteka od 22. novembra do 18. decembra humanitarna akcija. V sodelovanju z Rdečim križem Sloveniji – Območnim združenjem Trbovlje zbirajo drobne sladke pozornosti, hrano z daljšim rokom uporabe za trboveljske otroke in njihove družine. Veseli bodo tudi prostovoljnih denarnih prispevkov.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Martin Klančišar – Nande
Naslednji članekVrtec in šola v Mehaniko