Huda vročina je zadržala mnoge ljubitelje citer doma, so pa prišli na račun vsi tisti, ki so se tradicionalnega dogodka udeležili. Seveda je bila temperatura  na tej višini občutno manjša, za žejo in hrano je bilo poskrbljeno, da ne govorimo o glasbenih užitkih. Prijavljenih je bilo 26 točk, solistov, duetov in triov. Večjih skupin tokrat ni bilo. »Spet bo prišel Ivan Jelinčič iz Soče, ki igra na bordunske citre,« nam je že pred dogodkom zaupal Peter Napret. »S Kozjanskega bo cel kup mladih in manj mladih citrarjev, učencev Jasmine Levičar. Tudi sama bo nastopila skupaj s pevko Matejo Bobek. Vedno je zanimiv citrar Dejan Praprotnik,  jamar, računalničar itd., ki večji del leta preživi v Južnoafriški republiki, pa Eva Poglajen in Klara Levec, nagrajenki letošnjega mednarodnega citrarskega tekmovanja v Nemčiji …«
Seveda nikoli ne manjka Janja Brlec, ki te dni snema video spot– na Facebooku lahko vidimo del, v katerem nastopa tudi Peter, tokrat kot  flavtist. Njegova nekdanja učenka  je pred enim mesecem zaključila magistrski študij citer na Univerzi Mozarteum v Salzburgu.

Študij je končala tudi Monika Rožej, ki pa je že vpisala magisterij. Brez Rožejev si citrarskega popoldneva ne moremo predstavljati. Že nekaj let tvorijo Trio Rožej, saj sta tudi Monikina brata Luka in Matevž Rožej vsestranska glasbenika. Luka celo sam izdeluje imenitne inštrumente v lesu.

Tokrat je Monika poskrbela za presenečenje, saj je na Kopitnik pripeljala prijateljico Sakuro Konno, ki živi  v Regensburgu, tako da je imela prireditev mednarodni pečat. Sakuro je končala doktorat iz pedagoške muzikologije, s svojim sopranom pa očarala vse navzoče. Pela je v angleščini, japonščini in slovenščini in osupnila z vrhunsko izgovarjavo in interpretacijo. Japonka je zapela tudi  francosko popevko Aux Champs-Elysées, ki je pravzaprav prepesnjena angleška Waterloo road, v slovenščini pa jo poznamo kot popevko Šuštarski most. Seveda je dodala poleg francoske verzije še kitico v slovenščini. Nastopila je že na citrarskem abonmaju v Žalcu, njeno izvedbo pesmi Slovenija, od kod lepote tvoje, lahko najdemo tudi na Yutubu.

Popoldne so z igranjem za ples in zabavo zaključili v ritmih skupine  Most iz Zidanega Mosta.

Fanči Moljk