V torek, 10. oktobra, so na gradu Bogenšperk slovesno odprli novo muzejsko zbirko Vraževerje in čarovništvo na Slovenskem.

Stalno razstavo je odprla predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič, ki je pred slovesnostjo v grajski knjižnici predstavila tudi svoj knjižni prvenec, vezan na tematiko preganjanja čarovništva v 17. stoletju, Gretin greh.

Vraževerje in čarovništvo na Slovenskem je pregledna razstava o enem najmračnejših obdobij v zgodovini človeštva. Zbirka odkriva vzroke za pojav sistematičnega preganjanja čarovništva, žalostne zgodbe obtoženih ter odmeve čarovništva do današnjih dni. Avtorja in kustosa razstave sta dr. Jernej Kotar in Petra Bolha, pod ilustracije se je podpisal Blaž Slivnik, oblikovno pa je razstavo zasnovalo podjetje Kreatura.

Grad Bogenšperk slovi predvsem po svojem slavnem lastniku, polihistorju Janezu Vajkardu Valvasorju, ki je proslavil znanost na mnogih področjih. Kot je bilo med drugim povedano na odprtju razstave, na katerem sta spregovorila tudi župan Občine Šmartno pri Litiji Blaž Izlakar in direktor Javnega zavoda Bogenšperk Peter Avbelj, ima grad Bogenšperk danes poslanstvo, da obiskovalca opomni na našo tehniško kulturno dediščino, na bogato zgodovino in kulturno ustvarjalnost.

Dogodek je povezovala direktorica Knjižnice Litija Andreja Štuhec, glasbeno pa obogatil harmonikar Dejan Kušer.

Savus

Foto: Blaž Bratkovič


 

Prejšnji članekKrepitev zmogljivosti obrtnikov in podjetnikov
Naslednji članekPoštarji prinašajo Štilčke