Gasilci v Zasavju so v ponedeljek, 25. aprila, posredovali dvakrat v Trbovljah. Na Trgu revolucije je počila cev na vodovodnem omrežju, na Opekarni pa se so spopadli z ognjenimi zublji. Objavljamo tudi obvestilo Uprave za zaščito in reševanje okrog kurjenja kresov.

Počila cev

V ponedeljek, 25. aprila, ob 8.49 je na območju Trga revolucije v Trbovljah je na vodovodnem omrežju počila cev. Brez oskrbe s pitno vodo so ostali odjemalci na širšem območju Trga revolucije. Dežurna služba JPK Trbovlje je okvaro odpravila okoli 19. ure.

Požar na Opekarni

Ob 17.22 je na Opekarni v Trbovljah zagorelo v zapuščenem industrijskem objektu, ogenj pa se je razširil iz pritličnih prostorov na ostrešje objekta. Gasilci PGD Trbovlje mesto in gasilci Gasilske zveze Trbovlje in Hrastnik so požar omejili in pogasili. Pogorelo je okoli 200 kvadratnih metrov notranjih prostorov in okoli 50 kvadratnih metrov ostrešja. Posredovali so dežurni Elektro službe in patrulja PP Trbovlje, ki bo ugotovila vzrok požara. Med intervencijo se je poškodoval gasilec.

Kurjenje kresov

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

– prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kresa,

– če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. peskom, kamni, opeko ali kovino),

– kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,

– ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti,

– pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

– prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

– po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

– na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

– če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

V primeru razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja je kurjenje kresov prepovedano.

Savus

Fotografija je simbolična.