Rudarska godba Hrastnik je v nedeljo, 18. junija, s slavnostnim koncertom obeležila 170 let neprekinjenega delovanja in igranja. Pred začetkom prireditve je zaigral Pihalni orkester Rudnika Mežica, godbi pa se je na odru pridružila tudi skupina Orlek. Zbrane je nagovorila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki je bila častna pokroviteljica večera.

Rudarska godba Hrastnik letos praznuje častitljivih 170 let neprekinjenega delovanja in igranja, kar jo uvršča med najstarejše godbe v Sloveniji, je druga najstarejša rudarska godba v Sloveniji. Ob jubileju je godba pod vodstvom dirigenta Uroša Razpotnika pripravila izjemno kvaliteten koncert in se izognila spogledovanju s popularnim

programom koračnic in valčkov. Kljub temu so v polni Športni dvorani na Logu odmevali prisrčni aplavzi.

Koncert so pričeli z Williamsovimi fanfarami (Olympic Fanfare and Theme), nadaljevali z Dakoto (de Haan) in Macareno (Monterde). V tej skladbi se je predstavil trobentač Blaž Šoba.

Sredi koncerta so se godbenikom priključili člani skupine Orlek in mogočno so zazvenele pesmi Orlekov: Noh šiht, Na Kum in Adijo knapi. V drugem delu koncerta so godbeniki zaigrali še Bennettovo Flute Royal (solistka flavtistka Urška Velikonja), Elgarjevo Nimrod (nastop baletke Rebeke Drnovšek), Geislerjevo skladbo Voice of the Vikins in miks Bo Jovijevih rock komadov. Za bis pa so godbeniki ob odobravanju publike zaigrali skladbo, ki je bila napisana prav za Rudarsko godbo Hrastnik: Pozdrav Hrastniku Jožeta Bruna. Prireditev sta vodila Ajda Mlakar in Matej Kirn Starič.

Predsednico RS dr. Nataša Pirc Musar, ki se je prireditve udeležila skupaj z možem Alešem Musarjem, so obiskovalci koncerta v polni hrastniški športni dvorani toplo sprejeli. Godbenicam in godbenikom je čestitala ob visokem jubileju in izrekla priznanje vsem, ki so ustvarjali v teh 170 letih. Med drugim je v nagovoru dejala: »Vaša godba izhaja iz rudarske tradicije – ”knapovšne”, ki jo cenim in spoštujem. Rudarske vrednote, kot so tovarištvo, solidarnost, pomoč sočloveku, delavnost, trdoživost, pogum in klenost, so lastnosti, ki so brezčasne. Bile so pomembne v stoletnem boju našega naroda za lastno državo in ostajajo pomembne tudi v današnjih časih in družbenih izzivih.«

Župan Marko Funkl je v imenu Občine Hrastnik Rudarski godbi Hrastnik predal čestitke, darilo in posebno priznanje župana. V imenu godbe je priznanje prejel predsednik godbe Božo Majcen, ki je v kratkem nagovoru poudaril, da je godba samo v zadnjih desetih letih zabeležila 245 nastopov in 27 celovečernih koncertov, na katerih so zaigrali 230 različnih koncertnih skladb.

Ob jubileju sta predstavnika Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije Jani Šalamon in Blaž Rojko podelila značke Vinka Štrucla in posebno prizanje godbi.

Častne značke Vinka Štrucla so šle v roke Mitje Udovča st., Avgusta Šketaka in Staneta Potočana, ki pri Rudarski godbi igrajo že več kot 60 let.

 

Zlate značke za več kot 30 let delovanja v godbi so prejeli Mitja Udovč ml., Primož Frajle, Tadej Hriberšek.

Srebrne značke za več kot 20 let delovanja v godbi so prejeli Sebastjan Snoj, Domen Majcen, Tomaž Udovč, Mitja Podreberšek, Gregor Klepej, Janez Habe, Tamara Biderman, Uroš Razpotnik, Damir Lukič.

Bronaste značke za več kot 10 let sodelovanja v godbi so prejeli Valter Vengušt, Franci Šuštar, Miha Bantan, Vlado Kršlin, Tjaša Šketako Razpotnik, Denis Dečman, Timotej Mastnak, Silvija Gregorčič, Rok Udovč, Urška Perko, Luka Jeraj, Urška Velikonja, Jurij Bantan, Jure Robič, Peter Robič, Žiga Gomboc, Božo Majcen, Jože Ostanek.

Godbenicam in godbenikom so ob zaključku koncerta čestitali predstavnice in predstavniki Pihalnega orkestra Rudnika Mežica, Delavske godbe Trbovlje, Pihalnega orkestra Svea Zagorje in Steklarske godbe Hrastnik.

MP, BS

Foto: Branko Klančar