razumemo pa ne najbolje, oziroma prepozno.

Vir

(S)poznajte sami sebe

Grki so imeli rek: “Poznaj samega sebe.”
Kako (s)poznati sebe v smislu svoje osebnosti, in še pomembneje, svojega potenciala? No ja, za začetek morate dojeti, da se ne poznate.

Lahko se naučite opazovati sebe, kot bi opazovali neznanca. Vendar morate zavzeti stališče. Recimo, stališče radikalne ponižnosti; ponižnosti v dveh pomenih.

V prvem pomenu bi bila ponižnost priznavanja svoje nevednosti. Torej razumeti morate, da ne veste, kdo ste. Tega ni lahko razumeti, ker ste prepričani v nasprotno.

Ampak, potem se spomnite… saj se ne znam dobro nadzorovati, nisem preveč discipliniran, sem poln napak,…

Morda pa se ne poznate tako dobro, kot mislite. Vendar se je težko spustiti dovolj nizko, da bi razumeli, kako močno drži, da ne veste, kdo ste.

To pa ima tudi svojo pozitivno stran. Ne veste niti, kdo bi lahko bili. In to odkritje je kot nekakšna nagrada ob grozljivem spoznanju, kdo v resnici ste. In potem se opazujte; skrbite za svojo vest in se opazujete, kot da bi opazovali tujca. Pazite, kaj govorite, in poslušate.

Pomislite: “Kakšna oseba bi to rekla in kako se čustveno odzivam, ko komuniciram na tak način? Ali se zaradi tega počutim močnejšega ali šibkejšega? Ali me to napolnjuje s sramom? Ali mi to pomaga pri samozavesti? Ali izpostavljam laž? Ali zavajam sebe in druge ljudi? Ali na zabavah sprejemam to osebnost, ki je ustvarjena, da naredi vtis in zabava, kaže pa se kot egocentrični narcisizem? Katere so moje temne fantazije? Katere so moje agresivne fantazije? Kaj je tisto, kar sem pripravljen storiti? Kaj me zanima tako, da si bom za to spontano prizadeval? S čim odlašam in zakaj? Česa nisem pripravljen storiti? Kaj mislim, da je dobro? Za kaj si čestitam, ker sem dosegel, in za kaj si očitam, da se nisem soočil in uresničil?”

Vse to so neverjetno zapletena vprašanja, na katera nimate odgovorov…

Tak je začetek. In potem še potencial. Več o tem boste odkrili, ko razkrijejte, kdo ste, predvsem temnejše dele sebe.

Odkrili boste svoj potencial za nasilje. To pa je dejansko zelo koristno. To je nekaj, kar vas okrepi… Kajti prva stvar, ki jo lahko takšno spoznanje dejansko ustvari, je ambicija, da to nevarnost vključite v višjo osebnost.

To vas lahko naredi nepopustljivega. Nekoga, ki zna reči “Ne”, ko je treba reči “Ne.” Nekoga, ki se potrebnim konfliktom ne izogne. In to je izjemno koristno.

To je eden od potencialov, ki jih lahko odkrijete.

< 5. NASVET                                                                       7. NASVET >

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject

Prejšnji članekVisok jubilej hrastniške godbe
Naslednji članekDoris Turčan: Spet šola