sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Venec za Vitka Pavliča

V torek, 26. aprila, na dan pred praznikom dneva upora proti okupatorju, je župan Marko Funkl skupaj s predsednico Združenja borcev za vrednote NOB Hrastnik Danijelo Kovač in borčevsko delegacijo položil rože k spomeniku Gvida Pavliča – Vitka.

Prav na praznik dneva upora proti okupatorju mineva natanko 80 let od Vitkovega padca pod okupatorjevimi streli. Ob slavnosti, ko so položili venec in rože k spomeniku so pripravili tudi manjšo slovesnost.

Gvido Pavlič – Vitko, ki se je rodil 18. septembra 1918, je bil predvojni delavski aktivist in organizator narodnoosvobodilnega boja v Hrastniku. Bil je sekretar Komunistične partije Slovenije in izvršnega odbora Osvobodilne fronte za okraj Hrastnik. Od junija 1941 do aprila 1942 je vodil priprave in oboroženo borbo proti okupatorju, kar tedanjim nemškim oblastem seveda ni moglo ostalo skrito. Po izdaji so ga ujeli, mučili in 27. aprila 1942 ustrelili v Mariboru.

Leta 2017 so na mestu, kjer je nekoč stala njegova rojstna hiša, odkrili spominsko ploščo. Po njem se imenuje ulica Pot Vitka Pavliča v Hrastniku, na njej je tudi sedež Občine Hrastnik.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor