V Hrastniku so v avgustu postavili novo urbano opremo in arhitekturno preoblikovali prometne površine, ki so jih dodali merilnikom hitrosti. Voznike bodo skušali na prijazen način opozoriti na omejitev hitrosti oziroma prisotnost otrok kot ranljivih udeležencev v prometu.

»Občina Hrastnik daje velik pomen varnosti najranljivejših udeležencev v prometu – otrok, posebno skrb tako namenjamo varnosti šolskih poti. Pri načrtovanju šolskih poti in mest na cesti ali njenem delu, na katerem lahko pride do nevarnih situacij ali celo nesreč, smo upoštevali smernice, ki jih je za izboljšanju prometne varnosti otrok pripravila Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI),« so zapisali v izjavi za javnost na Občini Hrastnik.

Vozniki bi se morali zelo dobro zavedati, da lahko šolarji nenadoma stopijo na cesto. Zato bi moralo cestno okolje voznikom sporočati, da so v bližini šole ali vrtca. Cilj je, da se posebna pozornost in zavedanje usmerita v to, da je treba na takšnem cestnem odseku voziti v pripravljenosti na zaviranje.

Smernica Direkcije RS za infrastrukturo predlaga arhitekturno-urbano opremo za vzbujanje pozornosti, ki je vidna od daleč in ima toplo čustveno kombinacijo, povezano s šolarji. Zaradi kombinacije barv, velikosti naprav, grafične jasnosti in spremenljivosti kombinacije teh elementov nastane učinkovito orodje za zmanjševanje števila napak pri vožnji in verjetnost nastanka nevarnih situacij. Še posebno učinkovita je kombinacija večjega znaka z dvema otrokoma, barvastih varnostnih količkov in oznak na cesti, ki vzbujajo pozornost in skrbijo za zmanjšanje hitrosti.

Savus

Foto: občina Hrastnik